130 op snelweg leidde niet tot meer verkeersdoden

By 30 juni 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

De toename van het aantal verkeersdoden op autosnelwegen kan niet eenduidig aan de verhoging van de snelheidslimiet naar 130 worden toegeschreven. Dat blijkt uit een SWOV-onderzoek naar de effecten van de verhoging van de limiet sinds 2012.
De effecten van de verhoging van de snelheidslimiet op autosnelwegen naar 130 km/uur zijn klein. Bovendien zijn deze effecten sterk locatie-gebonden. Automobilisten zijn gemiddeld enkele kilometers per uur sneller gaan rijden. De snelheden die worden gereden lopen meer uiteen en er is duidelijk meer verschil tussen de snelheid die op de linker- en de rechterrijstrook wordt gereden.

Bermveiligheid

Het aantal verkeersdoden op de snelwegen neemt weliswaar toe, maar de SWOV concludeert dat die stijging niet eenduidig komt door de snelheidsverhoging. De kans op een ongeval (ongeacht de ernst van dat ongeval) neemt weliswaar toe op stukken waar 130 toegestaan is, maar minder dan op de wegen waar de limiet 120 is gebleven.

Dat het risico niet per se groter is heeft onder meer te maken met de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen op de stukken waar 130 mag worden gereden. Denk dan aan aanpassen van de belijning, het verlengen van invoegstroken en het verwijderen van obstakels in de berm. Die bermveiligheid kan op veel plaatsen nog verbeterd worden, schrijft de SWOV. En van de aanvullende infrastructurele veiligheidsmaatregelen, die nodig waren om de limiet van 130 km/uur veilig te kunnen invoeren, blijkt eind 2019 een deel nog niet volledig te zijn uitgevoerd. Met name de bermveiligheid kan op veel plaatsen nog verbeterd worden.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Tue, 23 Jun 2020 05:29:30 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply