180 handtekeningen voor petitie verkeerslessen van LBKR

By 28 december 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

De petitie van de LBKR om verkeersonderwijs een vast lesonderdeel op de middelbare school te maken mocht rekenen op 180 handtekeningen. Dinsdag is de petitie aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. Agnes Mulder (CDA) nam als voorzitter van de vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat de petitie in ontvangst.

De LBKR startte begin september een online petitie om verkeersonderwijs een vast lesonderdeel op de middelbare school te maken. Het is ‘te laat’ wanneer pas in de rijopleiding serieus aandacht wordt besteed aan de regels en gewenst gedrag in het verkeer, vindt de beroepsvereniging.

Voor rijinstructeurs zou de gebrekkige kennis van verkeersregels onder jongeren een doorn in het oog zijn. “De kennis van de verkeersregels is over het algemeen belabberd”, argumenteert de LBKR in de aankondiging van de actie. “En wellicht belangrijker, de juiste verkeersmentaliteit vorm je niet in de pak ’m beet 45 uur die een gemiddelde autorijopleiding duurt.” Reden om in het voortgezet onderwijs al verplicht aandacht aan regels en gedrag te besteden, pleiten ze. De petitie stond open tot 17 december en kon rekenen op 180 handtekeningen.

Overhandigt aan de commissie

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat bestaat uit een aantal kamerleden die de bereikbaarheid en leefomgeving in de portefeuille hebben. De commissie overlegt regelmatig met de minister en de staatssecretaris van IenW. De commissie hoort ook de stem van betrokkenen uit het veld door rondetafelgesprekken te houden en op werkbezoek te gaan. 25 Kamerleden zijn lid. Bij het overhandigen van de petitie waren aanwezig: Agnes Mulder (CDA), Remco Dijkstra (VVD), Roy van Aalst (PVV), Wytske Postma (CDA), Rutger Schonis (D66), Léonie Sazias (50plus) en Cem Laçin (SP).

Bij de overhandiging was het bestuur van de LBKR aanwezig, net als leden van de belangenvereniging voor motorrijders MAG. Jos Post van de LBKR overhandigde de papieren aan voorzitter Agnes Mulder.

Structurele verkeersles

Verkeerseducatie op het voortgezet onderwijs gebeurt momenteel incidenteel en op vrijwillige basis. Volgens LBKR is het structureel aanbieden van verkeerslessen essentieel is om de kennis van verkeersregels onder jongeren te vergroten, het gewenste verkeersgedrag te stimuleren en een positieve impuls te geven aan de verkeersmentaliteit. De beroepsvereniging stipt in de petitie de stijging van het aantal verkeersslachtoffers en -doden aan als argument voor verkeersles op school. Ook de toename van het aantal meldingen van hufterig gedrag in het verkeer is reden om aan de bel te trekken. “Om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren, zal de oplossing vooral gezocht moeten worden in een vorm van permanente verkeerseducatie. Met andere woorden: niet alleen aandacht voor verkeer tijdens de rijopleiding en het examen, maar vooral daarvoor en daarna!”

Verkeersles komt er hoe dan ook

LBKR is met de petitie door de actualiteit ingehaald. In een verzamelbrief van de minister van IenW over verkeersveiligheid van 16 december valt te lezen dat verkeerseducatie inderdaad onderdeel wordt van het curriculum op zowel de basisschool als de middelbare school. Half oktober presenteerden ontwikkelteams van leraren en schoolleiders hun voorstellen al bij de overheid. Deze voorstellen worden nu uitgewerkt tot vernieuwde onderwijsdoelen. Het is straks een wettelijke verplichting voor scholen om hier aandacht aan te besteden. ‘Met het verankeren van verkeersveiligheid in het nieuwe curriculum zorgen we ervoor dat verkeerseducatie een duidelijke plek op school heeft’, staat in de verzamelbrief.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro Auteur: Rieneke Kok Publicatie datum: Wed, 18 Dec 2019 10:05:56 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen. Autorijlessen Utrecht Stacaravan kopen Utrecht Nagelstudio de Meern Nagelstudio Woerden Nagelstudio Vleuten Nagelstudio Utrecht Online Marketingbureau Utrecht Rijschool Utrecht Tuinaanleg Utrecht Hovenier Utrecht

Leave a Reply