Autobanden oppompen gaat in de praktijk vaak niet goed

By 28 december 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Zelf je autoband oppompen blijkt in de praktijk vaak niet tot de gewenste bandenspanning te leiden. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft. Uit een praktijkmeting onder 92 gebruikers van gangbare pompen bij tankstations blijkt dat na het oppompen van de autobanden de bandenspanning gemiddeld met slechts 0,2 bar is toegenomen. De gebruiker verwacht echter een vermeerdering van 0,4 bar.

In ruim een derde van de gevallen verlagen gebruikers onbedoeld de bandenspanning van minimaal een van de banden. Dit komt omdat de bandenspanning bij aanvang hoger was dan de spanning die op de pomp is ingesteld. De praktijkmeting toont tevens aan dat gebruikers correctiefactoren voor winterbanden, warme banden en buitentemperatuur niet kennen of niet toe passen. Bovendien geeft in enkele gevallen de pompinstallatie een foutmelding. Deze melding heeft echter dezelfde pieptoon als wanneer de band op spanning is. Daardoor ontstaat verwarring, omdat gebruikers ten onrechte stoppen met pompen omdat zij het geluidssignaal per definitie als positief beschouwen.

Na het oppompen is de spanning van bijna de helft van alle autobanden lager dan de adviesspanning. Bij nagenoeg alle luchtpompen waar de praktijkproef is gedaan was voorlichting met een instructiesticker aanwezig vanuit de gedragscampagne ‘Kies de Beste Band’.

Klimaatakkoord

Wanneer de pomp beter gebruikt zou worden, kan dit tot een CO2-reductie leiden van maximaal 0,28 Mton CO2 per jaar op landelijk niveau. Daarnaast levert het een brandstofkostenbesparing van 190 miljoen euro per jaar op. Dat blijkt uit het onderzoek van CE Delft. Indirect leiden de daling van de brandstofproductie (als gevolg van het lagere brandstofverbruik) en een langere levensduur van de banden jaarlijks tot iets minder dan 0,1 Mton CO2 besparing.

Het Klimaatakkoord wil dat in 2030 50 procent meer mensen met de juiste bandenspanning rijden om zo CO2 te reduceren. Het is aan te raden om te onderzoeken of er meerdere manieren dan voorlichting zijn om suboptimaal gebruik van reguliere luchtpompen te voorkomen.

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Thu, 19 Dec 2019 17:01:54 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply