Automaatcode 78 wordt in Duitsland geschrapt

By 3 december 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

De automaatcode 78 op het rijbewijs wordt in Duitsland halverwege volgend jaar geschrapt voor nieuwe rijbewijsbezitters. Kandidaten volstaan met een leermodule van tien lesuren binnen de totale rijopleiding om in een handgeschakelde auto te mogen rijden. Het examen kan dan worden afgelegd in een automaat. Dat bevestigt Dieter Quentin, voorzitter van de Duitse branchevereniging BVF.

Aan het concept voor de precieze invulling van het schrappen van de automaatcode wordt nu nog gewerkt. “Dat moet er voor de Kerst liggen”, vertelt Quentin. Hij is voorzitter van de Bundesvereiniging der Fahrlehrerverbände. Het Duitse verkeersministerie gaat er vanuit dat volgend jaar zomer alles rond moet zijn. Deze regeling is voor wie het rijbewijs nog moet halen, de code vervalt vooralsnog niet voor mensen die al een rijbewijs met de automaatcode hebben.

Deze regeling voor aanstaande rijbewijsbezitters geldt vooralsnog alleen in Duitsland. Het is nog onbekend of het schrappen van de automaatcode in Nederland en de rest van Europa op een vergelijkbare manier gaat plaatsvinden.

Voorwaarden

Voor een rijbewijs zonder beperking moet de kandidaat wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • De rijbewijskandidaat volgt tijdens zijn opleiding bij de rijschool tenminste tien lessen van 45 minuten in een handgeschakeld voertuig. Die training moet volstaan om de vaardigheden en capaciteiten te hebben om handgeschakeld te rijden.
  • De bijscholing om handgeschakeld te rijden wordt afgesloten met een examen van ten minste vijftien minuten. Dit examen wordt bij de rijschool afgelegd. De kandidaat moet aantonen dat hij de hellingproef beheerst, goed kan schakelen, voorrangssituaties herkent en klimaatvriendelijk kan rijden.
  • De rijinstructeur bevestigt de deelname aan de bijscholing en het afleggen van de test aan de Duitse variant van het CBR.

Waarborgen

Na overlegging van dit certificaat aan de rijbewijsautoriteit moet de registratie van de beperking voor automatische voertuigen in het rijbewijs worden weggelaten. De kwaliteit van de maatregel en de onpartijdigheid van de rijschool en rijinstructeurs moeten worden gewaarborgd door maatregelen zoals uniforme formulieren, kennisgeving en monitoring van de rijschool. “Het is de bedoeling dat zowel de rijuren op het handgeschakelde voertuig als de test worden voltooid vóór het praktijkexamen,” aldus Dieter Quentin.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Fri, 29 Nov 2019 07:43:08 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply