België biedt senioren opfriscursus achter het stuur

By 30 november 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) start met praktijklessen voor senioren gericht op vaardig en veilig blijven rijden. Oudere automobilisten hebben vaker moeite met complexe verkeerssituaties, redeneert de VSV. Met een opfriscursus blijven ze bij de les.

Het aantal 65-plussers in Vlaanderen stijgt de komende tien jaar met 22 procent. Door de toenemende levensverwachting en betere gezondheid blijven senioren bovendien langer mobiel, zodat in het verkeer een verdere toename van het aandeel 65-plussers te verwachten is.

Complexe verkeerssituaties

Senioren zijn in principe heel veilige autobestuurders: ze rijden minder snel, houden meer afstand en zijn minder geneigd om riskante maneuvers uit te voeren. Internationaal onderzoek toont echter aan dat oudere automobilisten meer dan gemiddeld betrokken zijn bij ongevallen in complexe verkeerssituaties waarin ze weinig tijd hebben om veel informatie te verwerken. Typische voorbeelden zijn ongevallen op kruispunten, ongevallen bij het links afslaan, invoegen op autosnelwegen en van rijstrook wisselen op autosnelwegen. Dergelijke situaties vergen bepaalde functionele vaardigheden die op hogere leeftijd achteruit kunnen gaan, waardoor oudere bestuurders in de problemen kunnen raken.

Aangepast rijgedrag

In veel gevallen kunnen senioren deze beperkingen compenseren door hun rijgedrag aan te passen of hun verplaatsingen anders te plannen, bijvoorbeeld op momenten met minder druk verkeer. Ook geavanceerde rijhulpsystemen zoals een dodehoekverklikker of een automatisch noodstopsysteem kunnen in specifieke situaties voorkomen dat het tot een ongeval komt.
Laagdrempelige rijvaardigheidscursussen kunnen helpen om het ongevalsrisico van senioren in het verkeer te verlagen, redeneert de VSV. De stichting komt met een nieuwe reeks praktijkworkshops die oudere chauffeurs de gelegenheid bieden om gepersonaliseerd rijstijladvies te krijgen en kennis te maken met verschillende geavanceerde rijhulpsystemen.

Rijles voor senioren

Concreet gaan de deelnemers in groepjes van drie samen met een instructeur de weg op voor een rit van 2 uur in lesauto, waarbij elke deelnemer ongeveer een halfuur aan het stuur zit. Tijdens en na de rit krijgen ze feedback en persoonlijk rijstijladvies van de instructeur. Het gaat uitdrukkelijk niet om een rijexamen of test, maar om een feedbackrit waarmee de deelnemer tips krijgt om zijn rijvaardigheid te verbeteren. De praktijkworkshops zijn een logisch vervolg op de theorieworkshops voor oudere automobilisten die de VSV al langere tijd organiseert, en waarin onder meer de nieuwste verkeersregels en de medische rijgeschiktheid aan bod komen.
De verkeersworkshops “Rij vaardig” en “Rij vaardig – praktijk” zijn in België te boeken door verenigingen en lokale besturen, die deze vervolgens kunnen aanbieden aan hun publiek.

Bron: Verkeerspro Auteur: Rieneke Kok Publicatie datum: Mon, 25 Nov 2019 15:19:24 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen. Autorijlessen Utrecht Stacaravan kopen Utrecht Nagelstudio de Meern Nagelstudio Woerden Nagelstudio Vleuten Nagelstudio Utrecht Online Marketingbureau Utrecht Rijschool Utrecht Tuinaanleg Utrecht Hovenier Utrecht

Leave a Reply