Bovag wil WRM-bevoegdheid rijinstructeur intrekken bij wangedrag 

By 31 augustus 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Branchevereniging Bovag signaleert een ‘cruciale tekortkoming’ in de Wijziging Besluit rijonderricht motorrijtuigen, ofwel de nieuwe WRM. De mogelijkheid ontbreekt om na herhaaldelijk wangedrag of meerdere geconstateerde overtredingen de WRM-bevoegdheid van een individuele instructeur in te trekken. Die sanctie is volgens Bovag de benodigde stok achter de deur om een basiskwaliteit van rijscholen en -instructeurs te waarborgen.

Bovag stuurde maandag namens de leden een uitgebreide reactie in bij de internetconsultatie rondom de Wijziging Besluit rijonderricht motorrijtuigen, ofwel de nieuwe WRM. De nieuwe WRM staat op papier en moet op 1 januari 2020 van kracht worden. Iedereen die opmerkingen of aanvullingen heeft op deze wijziging kan dat tot en met 26 augustus doen via de internetconsultatie. De input wordt nog meegenomen in de uiteindelijke besluitvorming. RijschoolPro zette in een eerder artikel al de wijzigingen in de WRM op een rijtje

Opleidingsniveau 

Bovag juicht de plannen van de overheid toe om het opleidingsniveau van rijinstructeurs te verhogen naar vmbo-tl of vmbo-gl. De mogelijkheid om na herhaaldelijk wangedrag een rijinstructeur zijn bevoegdheid te kunnen ontnemen, ontbreekt echter en dat komt volgens Bovag de professionaliteit en kwaliteit in de branche niet ten goede. Bovag benadrukt bovendien dat fundamentelere maatregelen nodig zijn om de rijschoolbranche verder te professionaliseren.

Wangedrag 

De branchevereniging is positief over het aantal praktijkbegeleidingen dat wordt beperkt tot eenmaal in de vijf jaar, met voldoende herkansingsmogelijkheden. Dat daarbij tegelijkertijd het herintrederstraject als uitwijkmogelijkheid onaantrekkelijk wordt gemaakt, is ook een verstandige aanpassing, schrijft de club. 

Om de kwaliteit van de sector te vergroten, pleit de branchevereniging voor de mogelijkheid om de bevoegdheid van een individuele instructeur in te trekken bij herhaaldelijk wangedrag. “Het op basis van gegronde redenen kunnen intrekken van de bevoegdheid, zou een essentiële stok achter de deur zijn om een minimale basiskwaliteit van rijscholen en instructeurs te waarborgen.” 

Verbeteringen 

Volgens BOVAG zijn er nog meer fundamentele verbeteringen nodig om de rijscholensector en het rijonderwijs verder te professionaliseren, en daarmee ook de verkeersveiligheid te vergroten. Eerste punt: er is te weinig toezicht op het naleven van de WRM. Er is een solide systeem van integrale handhaving nodig, met een heldere taakverdeling tussen CBR, politie en ILT. Tweede punt: voertuigen worden steeds vaker uitgerust met rijtaakondersteunende systemen. Het is noodzakelijk dat opleidingen en examens hier regelmatig op aangepast worden.

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Tue, 27 Aug 2019 07:48:33 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply