Branche verdeeld over rijhulpsystemen als onderdeel van de rijopleiding

By 14 januari 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Een nipte meerderheid van de lezers van RijschoolPro vindt het zinvol dat rijhulpsystemen onderdeel van de rijopleiding worden. De eindstand: 52 procent is voor, 48 procent is tegen. 

Advanced Drivers Assistance Systems (ADAS) worden steeds meer gemeengoed. Veel auto’s hebben zijn al uitgerust met systemen zoals cruise control en lane-keeping assistance. Vanaf 2022 zijn autofabrikanten zelfs verplicht auto’s met verschillende systemen uit te rusten. Het grootste argument voor het inzetten van ADAS is het verbeteren van de verkeersveiligheid. 

Verkeersveiligheid

In december verscheen een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over ADAS. De conclusie in dat rapport is dat rijhulpsystemen de verkeersveiligheid aanzienlijk kunnen verbeteren, maar dat automobilisten te weinig weten over het gebruik ervan om van de voordelen te profiteren. Een van de aanbevelingen waarmee het rapport afsluit is dat ADAS onderdeel moet worden van de rijopleiding en het rijexamen. 

Branchevereniging Bovag reageerde direct op het rapport met de aankondiging zich in te willen zetten om ADAS onderdeel van de rijopleiding en het praktijkexamen te laten worden.

Stelling

RijschoolPro legde naar aanleiding van deze berichten aan de lezers de volgende stelling voor: rijhulpsystemen moeten onderdeel worden van de rijopleiding. Een nipte meerderheid van de reacties is het eens. 52 procent van de lezers van het vakblad kan zich hierin vinden, 48 procent is het oneens. 

Reacties

Rijinstructeurs geven in reacties op de stelling aan dat ze op termijn niet meer om de systemen heen kunnen, zeker als vanaf 2022 alle nieuwe auto’s zijn uitgerust met ADAS. In de praktijk zullen leerlingen in auto’s met én zonder de systemen gaan rijden. Dan is het belangrijk dat ze al bij ons in de auto ermee kennis hebben gemaakt. “Je ontkomt er dan zeker niet meer aan. Ook de inhoud van het examen zal na verloop van tijd gaan veranderen”, is een van de reacties.

Tegenstanders benadrukken dat vertrouwen in ADAS zorgt voor minder vaardigheid in het autorijden, wat problematisch is in noodgevallen. De bestuurder blijft verantwoordelijk, daarom is het belangrijker om in de rijopleiding te focussen op autorijden zonder hulpsystemen.

Rijhulpsystemen moeten onderdeel worden van de rijopleiding

  • Eens (51.9%)
  • Oneens (48.1%)

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Thu, 09 Jan 2020 13:44:20 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply