CBR gaat alle rijinstructeurs controleren op bevoegdheid

By 9 maart 2018 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Het CBR gaat vanaf 10 april alle rijinstructeurs standaard controleren op de WRM-bevoegdheid. Instructeurs die aan het begin van het rijexamen geen geldige WRM-pas kunnen tonen, krijgen geen toegang tot de examenruimte en mogen dus ook niet het begin- en eindgesprek met de leerling bijwonen. Hierbij gaat het om examens en toetsen voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen.

De maatregel is een van de manieren om louche instructeurs uit de markt te weren en de rijschoolbranche te professionaliseren. Het CBR controleerde de instructeurspassen sinds juli 2016 al steekproefgewijs voorafgaand aan de examens.

In maart 2017 werden de controles op een aantal locaties uitgebreid: examinatoren controleerden voorafgaand aan de examens bij alle aanwezige instructeurs de WRM-bevoegdheidspas. Deze proef betrof examencentra Groningen, Winschoten, Assen, Emmen, Hoogeveen en Rijswijk. Examinatoren gaven aan dat enkele tientallen keren de instructeur geen geldige WRM-pas kon tonen. Ook merkten zij op dat een aantal instructeurs wegbleef bij examens en toetsen, waardoor zij niet konden worden gecontroleerd.

Bescherming kandidaat

De opgevoerde controles zijn bedoeld ter bescherming van de kandidaat, zo stelt het CBR. Een woordvoerder legde eerder aan RijschoolPro uit: “We controleren aan het begin van het examen of de begeleidende opleider een geldige WRM-pas heeft. Daarmee willen we het bewustzijn van kandidaten vergroten, zodat ze kiezen voor een rijinstructeur die de juiste lesbevoegdheid heeft.”

Daarnaast bieden de controles een bepaalde mate van veiligheid voor de examinator. “De werkplek van onze examinatoren is de examenauto. Als een examenkandidaat is opgeleid door iemand zonder geldige WRM-bevoegdheid, maakt dat de werkplek van de examinator minder veilig. Daarbij willen examinatoren een gediplomeerde vakman of vakvrouw aan hun tafel. Alleen dan kunnen ze een professioneel gesprek voeren over het examenresultaat.”

Boete

Het vermoeden is dat er enkele honderden rijinstructeurs in Nederland actief zijn zonder bevoegdheid of met een verlopen pas. Uit de steekproeven die het CBR eerder hield, bleek dat tien instructeurs per maand geen geldige WRM-pas konden tonen. Onbevoegd lesgeven is in de WRM strafbaar gesteld met een boete van maximaal 8.200 euro of een hechtenis van maximaal twee maanden.

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Bron: Verkeerspro Auteur: Willem de Hoog Publicatie datum: Thu, 01 Mar 2018 13:38:42 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Leave a Reply