Column Frank Hoornenborg (Bovag): ‘Blijf bij de les’

By 27 oktober 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Steeds meer auto’s zijn elektrisch, voorzien van ADAS en niet langer handgeschakeld. Frank Hoornenborg van de Bovag hamert er in deze column op dat rijinstructeurs op de hoogte moeten blijven van de nieuwste ontwikkelingen. ‘Het is uw missie om veilige weggebruikers op de weg te zetten.’
Elektrische auto’s zouden in 2030 zorgen voor maar liefst 1.400 zwaargewonden méér in het verkeer. Vanwege het hogere gewicht door de accu’s, zo stelden experts in het Financiële Dagblad en De Telegraaf. Minister van Nieuwenhuizen zei in reactie op Kamervragen dat er nog geen enkele conclusie valt te trekken over 2030. Ze merkte op dat de accu’s naar verwachting juist veel lichter gaan worden en ze wees op enkele rijhulpsystemen (ADAS) die binnenkort verplicht worden op elke nieuwe auto in Europa. Systemen die de meeste elektrische auto’s momenteel sowieso al standaard aan boord hebben en de verkeersdeelname juist veiliger maken.

Minder brokken

Onderzoek van Bovag liet vorig jaar ook al zien dat de toename van ADAS in nieuwe auto’s juist zorgt voor ongeveer een kwart minder schadegevallen in 2030. En een recent Bovag-rapport naar de invloed van connectiviteit geeft inzicht in de manier waarop fabrikanten voertuigen op afstand kunnen updaten en zelfs softwarematig de functionaliteit en ook veiligheid van de auto kunnen vergroten.

De toekomst van mobiliteit biedt in elk geval voldoende voer voor discussie en de glazen bollen worden her en der opgepoetst. Dat toont wel aan dat er heel wat op ons af gaat komen de komende jaren.

Rol van de rijschool

Juist de rijschool speelt een grote rol bij het juiste gebruik van al die systemen, immers: jong geleerd is oud gedaan. Voor velen van u en uw leerlingen zal het wellicht een ver-van-mijn-bed-show zijn. Meer en meer jongeren zullen echter in aanraking komen met elektrische mobiliteit en met moderne auto’s die met allerlei snufjes zijn uitgerust. Ze rijden straks al dan niet in de leaseauto van paps of mams of ze gaan in een studentenstad gebruikmaken van een elektrische deelauto.

Veilige weggebruikers

Uit de cijfers van Bovag bleek onlangs bovendien dat intussen al meer dan de helft van de nieuwe auto’s in Nederland met een automaat wordt verkocht. Ruim een kwart van álle personenauto’s momenteel heeft al geen handbak meer en dat komt mede door de populariteit van de hybride en volledig elektrische aandrijving. Maar zolang ADAS en elektrisch rijden nog niet zijn verankerd in exameneisen, is het wel zo prettig en veilig dat de eigen rijinstructeur jongeren daar al wegwijs in kan maken. Bovendien is uw missie ook om veilige weggebruikers op de weg te zetten, dus dan is het ook van groot belang om zelf op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. De ene technologie zal sneller doorbreken dan de andere, maar zaak is dat we met z’n allen op de hoogte zijn en weten hoe een en ander werkt. En die kennis en kunde over kunnen brengen. Blijf dus bij de les.

Bron: Verkeerspro
Auteur: Frank Hoornenborg
Publicatie datum: Fri, 23 Oct 2020 11:18:36 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply