Column Frank Hoornenborg (Bovag): Verkeersveiligheid

By 17 december 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

‘Wij hebben een verantwoordelijkheid om de nieuwe automobilisten op de juiste manier met rijhulpsystemen om te laten gaan, of dat nou wel of niet al formeel geregeld is als examenonderdeel.’ Dat vindt Frank Hoornenborg van Bovag. Lees hier zijn column van december. 

“Vrijwel elke nieuwe auto is tegenwoordig uitgerust met een automatisch remsysteem, dodehoekdetectie, rijbaanwaarschuwing of cruise control die automatisch afstand houdt, of met een combinatie van die technische snufjes. Ik heb op deze plek al vaker betoogd dat al die technologie het (leren) autorijden eerder moeilijker dan makkelijker maakt.

Ja, die techniek kan zeer nuttig zijn en uiteraard de verkeersveiligheid bevorderen, maar dan moet de bestuurder wél precies weten hoe hij de piepjes en lampjes moet interpreteren. En hij moet zich er terdege van bewust zijn dat ADAS is bedoeld om te ondersteunen bij het rijden, niet om het rijden over te nemen. We kennen allemaal de beelden van Tesla-rijders die een dutje doen of hun e-mail bijwerken terwijl de autopilot kennelijk het werk doet. Maar er duiken net zoveel beelden op van Tesla’s die het toch niet helemaal bij het rechte eind bleken te hebben en in de kreukels liggen.

Kennismaking

Wij rijschoolhouders beschikken doorgaans over relatief nieuwe auto’s en onze voertuigen zijn voor de jeugdige aspirant-bestuurders dan ook hun eerste kennismaking met ADAS. En naarmate de tijd vordert, zal de auto van paps en mams ook steeds vaker daarmee uitgerust zijn. Wij hebben dus een verantwoordelijkheid om de nieuwe automobilisten op de juiste manier met deze systemen om te laten gaan, of dat nou wel of niet al formeel geregeld is als examenonderdeel.

Het is in toenemende mate een onlosmakelijke en cruciale functionaliteit van een auto en dus is het onze taak de leerling daarin wegwijs te maken. En op dit moment is het tevens van groot belang erop te wijzen dat rijhulpsystemen nog lang niet feilloos zijn én dat ze in verschillende auto’s ook verschillend kunnen werken. Nog even los van het feit dat autofabrikanten er momenteel uiteenlopende commercieel interessante benamingen aan geven.

Bovag pleit in elk geval voor eenduidigheid en standaardisatie daarin. Iemand die z’n Opel inruilt voor een Mazda moet er wat ons betreft op kunnen vertrouwen dat de cruise control en het automatische remsysteem op dezelfde manier functioneren. En dat de instructie hierover in de inhoudsopgave van de handleiding onder dezelfde letter is te vinden. Dat is nu nog lang niet het geval. Werk aan de winkel (en een gat in de markt) voor elke rijschool die veiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan.”

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Tue, 10 Dec 2019 10:20:15 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply