Duizenden gedupeerden door omvallen Zoetermeerse rijschool

Verkeersschool Aalbregt in Zoetermeer laat een spoor van gedupeerde leerlingen, instructeurs en zakenpartners achter na het abrupt stoppen van de activiteiten. Rijschoolhouder Ferry Aalbregt zegt op zijn website geen andere mogelijkheid te zien. Sindsdien is hij voor iedereen onbereikbaar. Gedupeerden hebben een speciale Facebook-pagina aangemaakt waarop ze ervaringen delen en hun woede uiten. Veel leerlingen hebben duizenden euro’s vooruit betaald voor lessen en vrezen dat geld nu kwijt te zijn.

Hoewel er gesproken wordt over een faillissement is dat nog nergens terug te vinden. Zelf heeft Aalbregt het in de verklaring op zijn site over “het omvallen van ons mooie bedrijf waar we met zijn allen zo hard voor gewerkt hebben”. Volgens de rijschoolhouder zou hij de laatste dagen voor het misliep nog de nodige moeite gedaan hebben om leerlingen per mail te benaderen om vooral niet meer te betalen.

Duizenden euro’s kwijt

Op de Facebook-pagina vertellen leerlingen een heel ander verhaal. Ze zeggen dat de rijschool kort voor het staken van de activiteiten nog geprobeerd heeft om geld binnen te halen. Als deze leerlingen nog openstaande betalingen niet tijdig zouden doen, zou het afgesproken pakket ontbonden worden, zo dreigde Aalbregt. Op de Facebook-pagina zijn schrijnende verhalen te lezen van leerlingen die duizenden euro’s betaalden voor lessen en deze niet of maar deels kregen.

De verkeersschool was behalve in Zoetermeer ook actief in zeventien andere steden en werkte met freelance instructeurs. Een overzicht van de slagingspercentages van de afgelopen vier kwartalen op de website van het CBR laat zien dat de rijschool niet al te best presteerde. In de gemeenten Zoetermeer en Rijswijk, waar de meeste praktijkexamens voor rijbewijs B zijn afgenomen, scoort Aalbregt maar net boven de 30 procent als het gaat om de categorie eerste examens. In twaalf andere steden zijn de percentages eigenlijk niet te beoordelen omdat het aantal examens niet boven de tien uitkomt voor diezelfde categorie.

Bedreigd

De verkeersschool is nu onbereikbaar. Wie het nummer probeert te bellen, krijgt de melding dat de mailbox vol zit. Zelf zegt Aalbregt op zijn site dat hij onder politiebegeleiding heeft moeten onderduiken met zijn familie vanwege dreigingen aan zijn woonadres. Zo zou hij met de dood bedreigd zijn en lagen er kogels bij hem in de brievenbus. Er wordt gespeculeerd dat hij naar het buitenland zou zijn vertrokken, maar Aalbregt ontkent dat op zijn site. Een poging om zijn zaak op het laatste moment nog te redden, zou zijn mislukt. “Wij hebben voornemens om zover mogelijk de opgelopen schade te beperken. Voor de leerlingen, maar ook de instructeurs die zijn getroffen. Ik kan niet anders dan mijn excuses aanbieden naar alle betrokkenen.”

Het CBR is begonnen met het benaderen van alle leerlingen die ingepland stonden voor een examen. “Deze week nog kunnen de examens gewoon doorgaan. Leerlingen moeten dan wel zelf een lesauto regelen”, laat een woordvoerster weten. Voor die examens is ook gewoon betaald. De leerlingen die vanaf volgende week examen zouden doen, worden door de klantenservice van het CBR benaderd. Er moet per leerling bekeken worden of het examen kan doorgaan, of er betaald is of dat er een andere afspraak gemaakt moet worden. De gedupeerde kandidaten moeten in ieder geval voor hun examen zelf een lesauto bij een andere rijschool regelen. Op de Facebook-pagina hebben verschillende rijscholen al spontaan hulp aangeboden. Sommige zeggen gratis een lesauto beschikbaar te willen stellen.

Het CBR noemt de situatie “heel droevig”, maar laat weten verder niet veel te kunnen betekenen voor gedupeerde leerlingen. “Wij zijn geen partij hierin.” Ze benadrukt wel dat het bij de keuze van een rijschool goed is om zelf wat onderzoek te doen, zoals prijzen vergelijken, slagingspercentages bekijken en nagaan of er een garantieregeling is. “Je gaat een overeenkomst aan waar je veel geld aan kwijt bent. Ga daar voorzichtig mee om.”

Klachten

Verkeersschool Aalbregt was al jaren zonder problemen aangesloten bij brancheorganisatie VRB. De afgelopen maanden kwamen er bij VRB ineens aanhoudend klachten binnen over instructeurs die niet kwamen opdagen. Mensen wilden daarom hun overeenkomst opzeggen. Ook de slechte bereikbaarheid was een veelgehoorde klacht. “Wij hebben toen hem een brief op poten gestuurd, omdat hij onze branche schade berokkende”, zegt secretaris Irma Brauers van VRB. Toch zag zij niet aankomen dat het zo zou aflopen, omdat tot een paar weken terug Aalbregt zijn leerlingen volgens haar wel tegemoet kwam. Contracten werden inderdaad ontbonden en de verschuldigde bedragen werden teruggestort. “Wij hadden er daarom vertrouwen in dat hij oprecht bezig was.” In het laatste gesprek dat Brauers een paar weken geleden had met Ferry Aalbregt sprak hij over vierduizend leerlingen die hij in het hele land had. Ook kwam in dat gesprek aan de orde dat hij de laatste drie maanden veel opzeggingen had gekregen. “Dat had een signaal voor hem moeten zijn”, vindt Brauers.

Een garantieregeling kent VRB niet. Dat is ooit wel voorgesteld bij de leden, maar die zagen daar niets in. Over de oorzaak waarom het misgegaan is bij Aalbregt kan Brauers alleen maar speculeren, maar dat doet ze liever niet. Leerlingen die zich tot nu bij VRB gemeld hebben, krijgen van haar het advies om aangifte bij de politie te doen. Alle mensen die VRB benaderd hebben met een klacht, hebben antwoord gekregen of krijgen dat nog.

Zelf is VRB er ook nog niet in geslaagd om contact te krijgen met de verkeersschool. Brauers heeft wel gezien dat de rijschool op dinsdag nog adverteerde op Facebook met een aanbieding waarbij leerlingen 2000 euro moesten betalen en in ruil daarvoor net zo veel lessen konden krijgen tot ze geslaagd waren. De Facebook-pagina van Aalbregt is niet meer actief. De website is nog wel in de lucht. Daarop is in tegenspraak met de ervaringen van de leerlingen en de advertentie op Facebook te lezen dat de rijschool als één van de weinige rijscholen niet met pakketten werkt.

Bron: Verkeerspro
Auteur: Yvonne Ton
Publicatie datum: Thu, 27 Jun 2019 10:33:05 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply