Een op de vijf jonge mannen stapt wel eens beschonken achter stuur

By 21 december 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Een op de vijf mannen tussen de 18 en 24 jaar oud zegt in het afgelopen jaar achter het stuur te zijn gestapt met te veel alcohol op. Dat doen ze vooral als ze een kort ritje moeten maken en niet veel meer hebben gedronken dan wettelijk is toegestaan. Het blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert onder 1.500 jonge mannen. 

20 procent van de jonge mannen geeft aan dat hij in het afgelopen jaar wel eens met meer alcohol dan mag heeft gereden. 5 procent deed dit wekelijks, 16 procent deed dit minimaal maandelijks. De rest incidenteel. De meest voorkomende situatie waarin overtreders autorijden onder invloed van meer alcohol dan wettelijk mag, is na bezoek aan vrienden.

‘Het is normaal’

Een derde van de overtreders (35 procent) geeft aan dat het in hun omgeving normaal is om wel eens auto te rijden met meer alcohol op dan is toegestaan. Voor jonge mannen die wonen in weinig tot niet stedelijke gebieden geldt dit vaker dan voor jonge mannen uit matig tot sterk stedelijke gebieden (43 procent om 28 procent). Ook is het aantal overtreders in de niet-stedelijke gebieden hoger. 24 procent van de jonge mannen reed daar in het afgelopen jaar wel eens met een te hoog promillage.

Feestdagen

De BOB-campagne is vandaag van start gegaan om ook te benadrukken dat bestuurders tijdens de feestdagen zich aan de alcohollimieten houden. Ook uit dit onderzoek blijkt dat tijdens de feestdagen met meer alcohol op wordt gereden dan is toegestaan. Van de overtreders geven ongeveer drie op de tien aan in het afgelopen jaar wel eens op een feestdag (bijvoorbeeld kerst, Koningsdag, oud- of nieuwjaarsdag) te hebben autogereden met meer alcohol op dan wettelijk is toegestaan.

Over het onderzoek

Het onderzoek van TeamAlert is vorige maand online uitgevoerd onder mannen tussen de 18 en 24 jaar oud met een rijbewijs. In totaal hebben 1.500 mannen de vragenlijst helemaal ingevuld. In dit onderzoek is gekozen voor deze doelgroep omdat deze jongens het meest betrokken zijn bij alcoholongevallen in het verkeer. De steekproef is representatief naar leeftijd en opleidingsniveau.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro Auteur: Rieneke Kok Publicatie datum: Mon, 16 Dec 2019 09:21:25 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen. Autorijlessen Utrecht Stacaravan kopen Utrecht Nagelstudio de Meern Nagelstudio Woerden Nagelstudio Vleuten Nagelstudio Utrecht Online Marketingbureau Utrecht Rijschool Utrecht Tuinaanleg Utrecht Hovenier Utrecht

Leave a Reply