Eis CE-rijbewijs vervalt voor transportbegeleider

De eisen voor transportbegeleiders worden versoepeld. Ze hoeven geen CE-rijbewijs met Code 95 meer te hebben om hun vak uit te oefenen. Een B-rijbewijs volstaat. Wel moeten deze kandidaten voortaan weer een theorie-examen afleggen bij het CBR. 

Vanuit de beroepsgroep was er behoefte aan een aanpassing van de Regeling verkeersregelaars 2009, waar de transportbegeleiders onder vallen. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was het kennisniveau deze beroepsgroep ‘wisselend’ of zelfs ‘onvoldoende’. Een werkgroep bestaande uit onder andere de transportsector, politie, RDW en ministerie heeft meerdere verbeterpunten voorgesteld.

Theorie-examen

De examinering van transportbegeleiders wordt nu nog aan de markt overgelaten. Daar komt een theorie-examen bij het CBR voor in de plaats, zoals ook in het verleden het geval was. “Een uniform theorie-examen resulteert in meer uniformiteit in de opleiding.” Het theorie-examen kan voor of na het praktijkexamen worden afgelegd.

Daarnaast wordt de verplichting voor een CE-rijbewijs met code 95 losgelaten. “Deze eis wordt als een onnodig zware aanstellingseis ervaren.” In de praktijk bestuurt de transportbegeleider geen voertuig van categorie C, het gaat altijd om de B-categorie.

Minimumleeftijd

Momenteel geldt voor de transportbegeleider nog een minimumleeftijd van 24 jaar. Deze eis wordt vervangen door een ervaringscriterium: een transportbegeleider mag geen beginnend bestuurder zijn. Dat betekent dat hij minimaal vijf jaar over een geldig B-rijbewijs dient te beschikken.

Gemiddeld doen jaarlijks vijftig personen examen. Het ministerie verwacht dat door de versoepeling van de eisen het aantal kandidaten zal verdubbelen.De Regeling verkeersregelaars 2009 gaat in per 1 januari 2020.

Lees ook: Nieuwe simulator Verjo goedgekeurd voor Code 95

Bron: Verkeerspro
Auteur: Nadine Kieboom
Publicatie datum: Tue, 28 May 2019 08:55:44 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply