Groot tekort aan rijinstructeurs in Vlaanderen

Heel wat Vlaamse rijscholen hebben openstaande vacatures voor rijinstructeurs. Er zijn nu ongeveer driehonderd vacatures, naar verwachting loopt dat aantal op naar duizend. Het tekort heeft vooral te maken met de toenemende vraag naar rijschoolopleidingen en door vergrijzing in de sector. Wie instructeur wil worden, kan vanaf juli een online opleiding volgen.
De Vlaamse minister van Mobiliteit, Lydia Peeters van Open Vld, ondersteunt de zoektocht naar nieuwe instructeurs en onderstreept hun belangrijke rol binnen de verkeersveiligheid. “Een kwaliteitsvolle rijopleiding begint bij de basis en daarvoor heb je goed opgeleide instructeurs nodig. Daarom gaan we onderzoeken welke initiatieven we kunnen nemen om voor een vlotte en kwalitatieve instroom te zorgen. Instructeurs spelen immers een cruciale rol in ons streven naar een betere verkeersveiligheid”.

De instructeur als coach

Het geven van rijles gaat veel verder dan enkel de voorbereiding voor het rijexamen, lesgevers coachen hun kandidaten om op een verantwoordelijke manier deel te nemen aan het verkeer. Instructeurs worden ook ingezet om verkeersveiligheidsprojecten en terugkommomenten te geven. Daarnaast moeten zij tijdens lesmomenten ook de nodige aandacht schenken aan de technologische ontwikkelingen van een voertuig en hoe de kandidaten hier op een correcte manier mee moeten omgaan.

De sector kampt eveneens met een tekort aan instructeurs voor de vrachtwagen- en busopleidingen. Bovendien is het beroep van vrachtwagenchauffeur al jaren een knelpuntberoep waardoor de druk op de rijscholen toeneemt om meer chauffeurs op te leiden. De relevantie van een instructeur voor de arbeidsmarkt is dus groot, zeker nu de huidige coronacrisis heeft aangetoond dat transport een cruciale sector is. Er is ook een tekort aan motorlesgevers door de grote vraag naar motoropleidingen. De motor is ook in Vlaanderen een steeds vaker gekozen alternatief voor het woon-werkverkeer.

Omscholing

Wie in Vlaanderen instructeur wil worden dient zich eerst om te scholen en examens (schriftelijk en mondeling) af te leggen bij de overheid (Departement Mobiliteit en Openbare Werken Vlaanderen). Verschillende opleidingsverstrekkers geven binnenkort opleidingscursussen. Zo starten er vanaf juli online opleidingen en vanaf begin september worden op verschillende locaties in Vlaanderen de opleidingen aangevat. Ieder cursustraject wordt voorafgegaan door een vrijblijvende infosessie waarbij geïnteresseerden een volledige uiteenzetting krijgen over het profiel van instructeur, de wettelijke voorwaarden, de opleidingscursus, stage, tewerkstellingsmogelijkheden en verloning.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Tue, 30 Jun 2020 08:06:54 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply