Het CBR gaf in juli duizenden extra theorie-examens vrij

By 25 augustus 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Wie theorie-examen bij het CBR wil doen moet negen tot dertien weken wachten. Toch? Niet helemaal. Het rijvaardigheidsbureau geeft steeds capaciteit vrij, ook op korte termijn. In juli ging het om duizenden extra examens. Het is niet transparant hoeveel capaciteit er bij het CBR voor het theorie-examen is, hoeveel plekken er zijn geboekt en hoeveel capaciteit mogelijk nog vrijkomt.
Regelmatig wordt er door het CBR nieuwe capaciteit voor theorie-examens vrijgegeven, ook op korte termijn. In de maand juli ging het om duizenden extra examens. Het vrijgeven van capaciteit gebeurt ‘random’, laat het CBR weten.

Voor opleiders en kandidaten is het niet inzichtelijk hoeveel capaciteit er is, hoeveel daarvan bezet is en hoeveel er mogelijk nog vrijkomt, zoals bijvoorbeeld bij een concert of een voetbalwedstrijd. Het kan voorkomen dat je om 8.00 uur ‘s ochtends inlogt en uitsluitend een theorie-examen in oktober kunt boeken, terwijl je om 8.15 inlogt en nog in augustus terecht zou kunnen.

Honderdduizenden examens

CBR-directeur Alexander Pechtold zocht onlangs de landelijke media op met de boodschap dat de wachttijd voor een theorie-examen enorm is opgelopen. Normaal gezien moet je binnen vier weken terecht kunnen. Nu zou de wachttijd tussen de negen en dertien weken liggen. Die opgelopen wachttijden komen door de coronalockdown, legt het rijvaardigheidsbureau uit. Het CBR is lange tijd dicht geweest en heeft alles bij elkaar honderdduizenden examens opnieuw moeten inplannen.

Opleiders die beweren dat je eerder terecht kunt, worden door Pechtold weggezet als cowboys, hij gebruikt de term voor rijscholen die iets beloven wat ze niet waar kunnen maken. Maar tegelijkertijd is er wel extra capaciteit vrijgegeven, in juli was dat ook ruim binnen de periode van negen tot dertien weken die de CBR-directeur noemt.

Black box

Omdat het CBR de enige partij is die over het vrijgeven van examens gaat, is het makkelijk om te geloven dat de schuld bij de opleiders ligt, terwijl uit de cijfers blijkt dat dit niet het geval is. Het CBR dwingt opleiders hun aanbod te baseren op verwachtingen, in plaats van op de daadwerkelijke beschikbaarheid. En dat zorgt weer voor de nodige onvrede bij de klant.

Hoe het nu precies zit met de beschikbaarheid en capaciteit blijft onduidelijk. Navraag bij het CBR leert dat de capaciteit random wordt ingezet, willekeurig dus. “Dat is een continu proces en bovendien hebben onze planners op dit moment hun handen vol om onze klanten zo goed mogelijk te helpen”, laat de woordvoering desgevraagd weten. “Het klopt ook dat er in juli veel capaciteit is bijgezet. Tegelijkertijd is de vraag door corona erg groot. De nieuw ingezette capaciteit wordt direct door kandidaten en rijscholen geboekt, is onze ervaring.”

De extra capaciteit is deels te verklaren door het openstellen van een extra locatie in Rijswijk en verruimde openingstijden van andere locaties. Verder is het systeem voor opleiders en kandidaten een black box.

The post Het CBR gaf in juli duizenden extra theorie-examens vrij first appeared on RijschoolPro.

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Fri, 14 Aug 2020 04:44:57 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply