‘Hoe duurder een auto, hoe asocialer het rijgedrag van de bestuurder’

By 10 maart 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Amerikaanse wetenschappers zijn het met elkaar eens. Wie in een dure bak rijdt, is waarschijnlijk een hufter in het verkeer. Een nieuw onderzoek toont aan dat hoe hoger het prijskaartje van een auto is, hoe minder vaak de bestuurder stopt om een voetganger te laten oversteken. De kans op afremmen neemt per duizend dollar 3 procent af.

Onderzoekers van de universiteit van Nevada in Las Vegas gaan er vanuit dat de eigenaren van kostbare auto’s zich superieur voelen ten opzichte van andere weggebruikers, met name ten opzichte van voetgangers. Ze komen tot die conclusie na een onderzoek waarbij vrijwilligers werden gevraagd honderden keren de weg over te steken. De reactie van passerende auto’s is gefilmd en geanalyseerd.

De overstekende voetgangers waren zowel zwarte als witte mannen en vrouwen. Opvallend is dat voor de witte vrouw het vaakst werd gestopt en voor de zwarte vrouw het minst vaak. De factor die het beste voorspelt of een auto stopt voor een overstekende voetganger is het prijskaartje van de auto. Hoe duurder de auto, hoe asocialer het rijgedrag.

Verkeersregels

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van verkeersveiligheid, voetgangers zijn extra kwetsbaar bij verkeersongevallen. Hoofdonderzoeker Courtney Coughenour schrijft: “Automobilisten moeten weten dat ze verplicht zijn om te stoppen. Het is moeilijk te zeggen of ze dat niet doen omdat ze de verkeersregels niet kennen of omdat ze er geen zin in hebben. Verder onderzoek zal dat uit moeten wijzen. Tot die tijd moeten we er aandacht aan besteden in de rijopleiding.”

Koppige mannen

De link tussen de prijs van een auto en het gedrag van de bestuurder is al vaker gelegd, weet nieuwszender CNN te vertellen. Afgelopen maand bleek uit een Fins onderzoek dat mannen die in opvallende auto’s rijden vaker koppig en argumentatief zijn. Uit het Finse onderzoek blijkt ook dat vooral bestuurders van Duitse auto’s het meest geneigd zijn om door rood te rijden en andere weggebruikers weinig ruimte te geven.

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Tue, 03 Mar 2020 16:01:52 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply