‘Meer zwaargewonden door elektrische auto’

By 23 juni 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

De opkomst van de elektrische auto zorgt voor een forse toename van het aantal zwaargewonden in het verkeer. In de komende tien jaar kan dat oplopen tot 1.400 ‘extra’ zwaargewonden per jaar, met name fietsers die door een EV worden aangereden. De schadelast voor de verzekeraars neemt daardoor in 2030 met zeker 75 miljoen euro toe.
Dat schrijven Arno Onink en Ric van Vugt van adviesbureau Automotive Insiders in EV rapport 2020, meldt het Financieel Dagblad. Onderzoeker Auke Hoekstra weerspreekt het bericht overigens op Twitter.

De problemen met EV’s zouden meervoudig. In de eerste plaats zijn die auto’s gemiddeld 250 kilo zwaarder dan een vergelijkbare benzineversie. Daardoor komt de klap van een aanrijding veel harder aan. “Hoe zwaarder het voertuig dat het ongeluk veroorzaakt, hoe groter de kans dat degene die wordt aangereden zwaargewond raakt. Vooral als de klap wordt opgevangen door een fietser of iemand die in een klein stadsautootje rijdt,” zegt Van Vugt. Daarnaast zijn ‘nieuwkomers’ die elektrisch gaan rijden zich er vaak niet van bewust dat die auto heel snel op kan trekken en daarbij ook al snel ergens tegenop kan knallen.

1400 zwaargewonden

De impact van de groei van zware elektrische voertuigen in het wegverkeer is in de eerdere voorspellingen over de ontwikkelingen in het verkeer niet meegenomen, zegt Van Vugt. ‘Wij denken dat door de groei van elektrische auto’s er over tien jaar jaarlijks 1400 zwaargewonde verkeersslachtoffers extra bij komen, waarvan iets meer dan de helft fietser is. Zeker als een fietser wordt aangereden, is het reëel te veronderstellen dat het letsel zwaarder en dus duurder zal zijn.” Hoeveel mensen jaarlijks zwaargewond raken of overlijden door een aanrijding met een elektrische auto wordt landelijk niet geregistreerd.

Door: Ruud Peys

Bron: Verkeerspro
Auteur: Redactie
Publicatie datum: Fri, 19 Jun 2020 05:22:59 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply