Minister wil rijbewijs verplichten voor personenvervoer met Stint

By 5 maart 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Bestuurders van bijzondere bromfietsen waarmee personen worden vervoerd, zoals een Stint, moeten in de toekomst in bezit zijn van rijbewijs B. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag laten weten aan de Tweede Kamer. Ook komen er extra eisen aan bijzondere bromfietsen, zoals een extra rem, een maximum van acht passagiers en veiligheidsgordels. 

De verwachting is dat er volgend jaar een definitief nieuw toetsingskader voor bijzondere bromfietsen is. Daarvoor wacht de minister onder meer de uitkomsten af van een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Als onderdeel van dat definitieve kader wil de bewindsvrouw onder meer een rijbewijs verplichten voor bestuurders van een bijzondere bromfiets waarmee personen worden vervoerd.

Voorlopig gaat het ministerie uit van rijbewijs B. “Dat lijkt voor nu het meest logische uitgangspunt te zijn, gezien het maximum aantal van acht passagiers. Maar dit is iets wat we nog gaan uitwerken in het definitieve kader”, aldus woordvoerder Ivar Noordenbos. Voor deze nieuwe eis is een wetswijziging nodig. Verder wordt er ook gekeken naar een kentekenplicht voor bijzondere bromfietsen.

Extra rem

Mede naar aanleiding van het dramatische ongeval met een Stint in Oss in september vorig jaar, kondigde de minister een ‘tussentijds nieuw kader’ voor bijzonder bromfietsen aan. In dit kader zijn onder meer de technische eisen, de procedure van toelating en het toezicht vastgelegd.

“De veiligheid van bestuurders, passagiers en andere weggebruikers komt op de eerste plek in de nieuwe eisen aan bijzondere bromfietsen”, aldus Van Nieuwenhuizen. Deze voertuigen, waaronder de Stint, moeten voortaan onder meer een extra rem hebben. Ook komen er een jaarlijkse check en risicogerichte controles bij fabrikanten. Met bijzondere bromfietsen mogen voortaan maximaal acht passagiers worden vervoerd, net zoals met personenauto’s of busjes waarvoor een rijbewijs B nodig is. De zitplaatsen moeten veiligheidsgordels hebben.

De minister wil op korte termijn met de Tweede Kamer in gesprek over de nieuwe eisen, die als het aan haar ligt zo snel mogelijk daarna gaan gelden.

Nieuwe aanvragen

Voor de fabrikanten van bijzondere bromfietsen die op dit moment al zijn toegelaten tot de openbare weg verandert er voorlopig niets. Dit tussentijdse beleidskader geldt namelijk voor nieuwe aanvragen. Gebruikers kunnen een gekocht voertuig gewoon blijven gebruiken. Dat geldt uiteraard niet als de aanwijzing daarvan helemaal ingetrokken wordt, zoals bij de Stint het geval is.

Lees ook: Toelating Stint op openbare weg formeel ingetrokken

Bron: Verkeerspro Auteur: Nadine Kieboom Publicatie datum: Tue, 26 Feb 2019 16:06:07 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen. Autorijlessen Utrecht Stacaravan kopen Utrecht Nagelstudio de Meern Nagelstudio Woerden Nagelstudio Vleuten Nagelstudio Utrecht Online Marketingbureau Utrecht

Leave a Reply