Motorinstructeur mag achterop bij beginnende leerling

Tijdens de eerste paar motorrijlessen mogen de leerling en instructeur samen op de motor zitten om zo de motor goed te leren bedienen. Daar was eerder nog onduidelijkheid over. Het veiligheidsprotocol voor rijlessen in coronatijd is op dit punt aangepast.

De RIVM-richtlijnen voor contactberoepen blijven van kracht bij het volgen van motorrijlessen door een beginnend leerling. Dat betekent dat er een gezondheidscheck vooraf plaatsvind en dat er extra hygiënemaatregelen worden genomen. Ook moet zoveel mogelijk de anderhalve meter afstand worden gehouden en de leerling draagt een eigen helm en kleding.

Uitzondering

Toch mogen de beginnende leerling en motorinstructeur nu samen op de motor zitten. Die uitzondering is toegestaan om te leren hoe een motor goed moet worden bediend. Eerder was hierover nog onduidelijkheid. De brancheverenigingen drongen aan op duidelijkheid over dit punt bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Naar aanleiding van deze uitzondering is het veiligheidsprotocol voor praktijklessen aangepast.

Het veiligheidsprotocol is een handleiding voor een veilige herstart van de rijscholen. Het is een gezamenlijk werk van brancheverenigingen Bovag, FAM, LBKR en VRB. Gebruik van het protocol is niet verplicht, wel adviseren de brancheverenigingen dringend het protocol toe te passen om zo de risico’s van verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. Bij de totstandkoming hebben overheidsinstanties de verenigingen geadviseerd over de inhoud.

Samenvatting

De korte samenvatting van het protocol is als volgt:

  • Check vooraf: de rijschoolhouder is verantwoordelijk dat voorafgaand aan de dienstverlening wordt vastgesteld dat zowel instructeurs, leerlingen als huisgenoten van voorgenoemde groepen geen klachten hebben die passen bij COVID-19. Voorafgaand aan de werkdag dienen aan de instructeurs de volgende twee controlevragen te worden gesteld: (1) Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 14 dagen de diagnose corona gehad? (2) Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 24 uur last gehad van koorts, hoesten, verkoudheid, kortademigheid of benauwdheidsklachten?
  • De instructeur dient voorafgaand aan elke les dezelfde vragen te stellen aan de leerling. Worden hier beide vragen met ‘nee’ beantwoord, dan kan de les starten.
  • Voorafgaand aan elke les wordt het voertuig gedesinfecteerd en gelucht (Voor dit desinfecteren en luchten komt een checklist, afgeleid van het protocol).
  • Aanvullend kunnen leerling en instructeur zelfstandig besluiten om een eenvoudig soort mondkapje te dragen en handschoenen. Leerlingen moeten zelf zorgdragen voor deze beschermingsmaterialen als ze die willen dragen.

Bekijk het actuele, volledige protocol hier

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Mon, 25 May 2020 10:50:43 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply