Nieuw convenant moet gebruik ADAS boost geven

By 11 juni 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Een groep van 42 organisaties, waaronder het CBR, wil het gebruik van ADAS in drie jaar tijd met minimaal 20 procent verhogen. Deze publieke en private organisaties hebben maandag het ADAS Convenant getekend. Het CBR onderzoekt hoe ADAS een grotere rol kan krijgen in het praktijkexamen.

Uit recent onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat ADAS, gemiddeld gezien over de verschillende typen, bij grofweg 50 procent van de automobilisten in Nederland onbekend is. Desondanks is de aanwezigheid van ADAS in het Nederlandse wagenpark sinds 2015 licht is gestegen. Bestuurders lijken niet goed op de hoogte te zijn van de aanwezigheid, de werking of het juiste gebruik van ADAS in de eigen auto.

“Automobilisten weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is met een moderne auto”, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen in een statement. “Terwijl het juiste gebruik van rijhulpsystemen de verkeersveiligheid echt kan vergroten. Vanaf vandaag gaan tientallen partijen aan de slag om de bekendheid van ADAS en het veilig gebruik ervan te verbeteren en te stimuleren zodat meer automobilisten hiervan kunnen profiteren.”

ADAS tijdens examen

Om het gebruik van ADAS te stimuleren, hebben de 42 organisaties ook hun eigen uitvoeringsplan met concrete acties opgesteld. Petra Delsing heeft namens het CBR het convenant ondertekend. Om het gebruik van ADAS in het rijexamen een grotere rol te kunnen geven, doet het CBR samen met TU Delft en andere partijen onderzoek naar veilig en verantwoord gebruik van ADAS. Delsing, voormalig directeur van het CBR, richt zich de komende maanden onder andere op het uitwerken van een omgevingsanalyse voor het landelijk actieplan voor het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 en de CBR-onderzoeksagenda.

‘Slim rijbewijs’

Onderdeel van het convenant is de lancering van online platform slimonderweg.nl. Hier kunnen weggebruikers informatie met elkaar delen over de kansen en risico’s van ADAS. Onderdeel van dit platform is een online spel, waarmee iedere bestuurder zijn of haar kennis over ADAS kan testen. Wie aantoont deze materie goed te beheersen, ontvangt een ‘slim rijbewijs’.

ADAS Alliantie

De ADAS Alliantie bestaat uit een kernteam met vertegenwoordigers van de RAI Vereniging, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ANWB, Aon, de Bovag en het Verbond van Verzekeraars. Daarnaast hebben de verschillende organisaties zich aangesloten, zoals het CBR, Innovam, RDW, Rijkswaterstaat en SWOV.

Lees ook: ‘Word als rijinstructeur de expert op het gebied van ADAS’

Bron: Verkeerspro
Auteur: Nadine Kieboom
Publicatie datum: Tue, 04 Jun 2019 08:27:49 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply