Nog geen duidelijkheid over veiligheid spatschermen in lesauto

De RDW onderzoekt momenteel de veiligheid van schermen van hard en zacht plastic in voertuigen. Het gaat dan niet om de veiligheid die de schermen bieden tegen besmetting met het coronavirus, maar puur om de voertuigveiligheid. In de rijschoolbranche is veel behoefte aan duidelijkheid over het wel of niet gebruiken van zulke schermen.
Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het gebruik van zulke schermen is niet opgenomen in de richtlijnen voor contactberoepen van het RIVM en dat leidt tot veel onduidelijkheid. “Ondernemers stellen vragen over het uitrusten van voertuigen met afschermingen om chauffeurs en passagiers van elkaar te scheiden in verband met het coronavirus”, schrijft de RDW. De organisatie “kan geen oordeel vormen over de mate van bescherming die de schermen bieden tegen het coronavirus. Wel kunnen wij de voertuigveiligheid van de schermen beoordelen.”

De RDW zegt nadrukkelijk niet dat het gebruik wordt afgeraden noch dat het gebruik ervan nadelig is voor de veiligheid. Het gebruik wordt ook niet aangeraden. Die elementen worden nu juist onderzocht.

Nadelige effecten op veilligheid

Het onderzoek draait om de vraag of de schermen veilig zijn en ook veilig in voertuigen geplaatst kunnen worden. De RDW beoordeelt of het plaatsen van schermen in een voertuig voldoet aan internationale regelgeving. “Een wijziging aan een voertuig mag in de meeste gevallen niet zomaar gedaan worden. Het aanbrengen van een afscherming kan nadelige effecten hebben op de veiligheidsvoorzieningen die in een auto zijn aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan de airbags, het zichtveld via de spiegels, het zicht naar buiten en de bewegingsruimte voor de bestuurder.”

Coronalab

In het zogeheten Coronalab werken de RDW en TNO momenteel samen aan verschillende tests. Er wordt onder meer gekeken naar hoe rijlessen en praktijkexamens in gesloten voertuigen (auto, vrachtauto, bus, tractor) op een veilige en werkbare manier kunnen worden uitgevoerd. Er vinden tests plaats met fysieke aanpassingen in het voertuig in combinatie met hygiëne- en gedragsprotocollen. Dit onderzoek wordt op korte termijn afgerond.

Bron: Verkeerspro
Auteur: Vincent Krabbendam
Publicatie datum: Thu, 14 May 2020 04:30:02 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply