Noodsteun voor zzp rijinstructeur alleen met ‘hele goede reden’

Nu het geven van rijles weer is toegestaan, is het niet vanzelfsprekend dat zelfstandige instructeurs gebruik mogen maken van de steunmaatregel Tozo. De gemeente zorgt voor de uitvoering van deze noodsteun. Zij kunnen achteraf vragen stellen en controleren of de instructeur niet meer had kunnen werken.
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, ofwel de Tozo, krijgt een vervolg. Dit is de steunmaatregelen voor zelfstandigen die hun omzet hebben zien wegvallen. In de rijschoolsector maakten zeven op de tien zelfstandige instructeurs gebruik van deze steun. De regeling loopt eind mei af, maar wordt met nog eens drie maanden verlengd. Dat gebeurt wel in een andere vorm. Zo wordt er vanaf juni ook naar het inkomen van de partner van de zzp’er gekeken. De naam van de nieuwe regeling is Tozo 2.

Goede reden nodig

Het geven van rijles is sinds 11 mei weer toegestaan. De steun vervalt weliswaar niet, maar zzp’ers in de rijschoolbranche die het nog niet zien zitten om op te starten, moeten een goede reden hebben om er gebruik van te maken. Dat blijkt navraag van RijschoolPro bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “De Tozo is een bestaansvoorziening en dit brengt een verantwoordelijkheid van de aanvrager met zich mee. Het zonder goede reden niet aan de slag gaan, past daar niet bij. De gemeente kan achteraf vragen stellen en controleren, zowel op het inkomen als op of er niet toch meer gewerkt had kunnen worden”, aldus een woordvoerder.

Rijinstructeurs die aangeven niet te kunnen werken, bijvoorbeeld omdat ze tot de risicocategorie behoren, worden door SZW aangeraden om hierover vooraf contact op te nemen met de gemeente die de Tozo 2-aanvraag beoordeelt.

Staatssecretaris Tamara van Ark van SZW zegt in een toelichting op de regeling dat deze met name is bedoeld voor de ondernemers die de deze periode nog niet kunnen opstarten en dus nog geen inkomsten hebben. En rijinstructeurs kunnen wel opstarten. “Zo komt de ondersteuning terecht waar deze nodig is.”

Zoek werkzaamheden die wel op afstand kunnen

SZW is erop gebrand dat iedereen in de sector weer aan de slag gaat. Wie geen praktijklessen geeft, wordt aangeraden andere werkzaamheden te doen die wel mogelijk zijn op anderhalve meter. Zelfstandigen worden aangeraden samenwerking op te zoeken met anderen. Een suggestie namens de woordvoerder: “waarbij instructeurs uit de risicogroepen bijvoorbeeld hun rijlesklanten aan een collega overdoen en zelf theorielessen overnemen, die ook online gegeven kunnen worden.”

Drie maanden verlenging

De zogeheten Tozo 2 is vanaf 1 juni tot en met 31 augustus aan te vragen bij de gemeente waarin je woont. Die startdatum kan trouwens per gemeente verschillen. Mocht in jouw gemeente de startdatum na 1 juni zijn, dan gaat de regeling wel gewoon met terugwerkende kracht vanaf 1 juni in.

Het grootste verschil met de eerdere Tozo-regeling is dat vanaf 1 juni het inkomen van je partner meetelt. Wanneer het gezamenlijke inkomen boven het sociaal minimum komt, maak je geen aanspraak op Tozo 2. Klik hier om te zien wat het sociaal minimum is.

Verder geldt er geen vermogenstoets, er wordt niet gekeken naar de levensvatbaarheid van de onderneming en de kostendelersnorm wordt niet toegepast. Ook de lening voor bedrijfskapitaal binnen de Tozo 2 wordt verlengd. Het maximaal te lenen bedrag binnen de Tozo is 10.157 euro.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Wed, 27 May 2020 09:52:08 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply