OM speurt met slimme camera’s naar appende automobilist

By 17 november 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat met slimme camera’s handhaven op het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur. Wanneer deze camera’s een overtreding ontdekken, wordt die automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Dat kan een boete opleveren van 240 euro.
Telefoongebruik in de auto is een groot risico voor verkeersveiligheid, omdat chauffeurs dan worden afgeleid. Het vasthouden van mobiele, elektronische apparaten achter het stuur is dan ook niet toegestaan, maar toch wordt het door veel automobilisten nog wel gedaan.

“Op dit moment wordt hier vooral op gehandhaafd met staande houdingen door de politie. Dit is heel effectief, maar niet altijd efficiënt, omdat het veel capaciteit kost. Daarom heeft het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor digitale handhaving”, legt Achilles Damen uit, verkeersofficier bij Parket CVOM.

Foto’s

Dit onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde slimme camera’s goed in staat zijn om appende en bellende bestuurders te detecteren. De camera maakt foto’s van elke passant, waarbij te zien is of de bestuurder zijn mobiele telefoon wel of niet vasthoudt. De foto’s worden zodanig gemaakt dat het gezicht van de bestuurder niet te zien is. De foto’s zijn echter zo duidelijk, dat dit voor het OM voldoende bewijs is om een boete op te leggen.

Wanneer het systeem op basis van de genomen foto vermoedt dat een telefoon wordt vastgehouden, wordt het plaatje doorgestuurd naar het CJIB. Een BOA bepaalt daar definitief of er sprake is van een overtreding, waarna wordt overgegaan tot het versturen van de boete. Hierna wordt een verkeersboete op kenteken verstuurd. De foto’s kunnen door de kentekenhouder worden opgevraagd en hij kan dan nog in beroep gaan.

Eerste in Europa

De camera’s worden al sinds kort ingezet in Australië, maar in Europa zal Nederland het eerste land zijn dat hiervoor kiest. Testen hiermee waren succesvol: op een bepaalde testdag werden met twee camera’s 400 overtredingen gesignaleerd. Hierbij plaatste het OM 24 uur lang camera’s naast een drukke N-weg en 6 uur lang op een viaduct boven een snelweg.

De apparaten functioneren dag en nacht en bij alle weersomstandigheden. Een ander voordeel is dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. “Daarmee krijg je het gevoel dat je altijd en overal bekeurd kan worden voor een overtreding. Dat moet het handheld telefoongebruik achter het stuur verminderen en de veiligheid op de weg vergroten,’ aldus Damen.

Innovaties

Het OM probeert op meerdere manieren de verkeershandhaving te innoveren. Dit jaar worden ook twintig nieuwe trajectcontrolesystemen op provinciale wegen in gebruik genomen en loopt er een proef met verplaatsbare flitspalen in Rotterdam en Noord Brabant.

Bron: Verkeerspro
Auteur: Inge Jacobs
Publicatie datum: Fri, 13 Nov 2020 07:37:34 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply