Ook Engels examen tot rijinstructeur aangepakt

By 3 december 2017 Nieuws, VerkeersPro No Comments

In navolging op het vernieuwde rijexamen in Engeland dat maandag wordt ingevoerd, worden ook de examens voor rijinstructeurs aangepast. Dat heeft de DVSA, het Britse CBR, vrijdag aangekondigd. Het nieuwe instructeursexamen gaat 23 december in. 

Het examen voor rijinstructeurs bestaat uit drie onderdelen: een theorie, een rijvaardigheid, en een educatieve vaardigheidsstest.  Het tweede en derde onderdeel worden aangepast zodat ze beter aansluiten op het nieuwe rijexamen voor Engelse rijbewijsleerlingen. Dit nieuwe examen wordt 4 december ingevoerd.

Vernieuwd praktijkexamen

Het Engelse rijexamen verandert op meerdere punten. Momenteel duurt het onderdeel zelfstandig routerijden nog tien minuten, dit wordt verlengd naar 20 minuten, ongeveer de helft van de examentijd. Er komen ook nieuwe bijzondere manoeuvres, zoals het parallel parkeren langs de weg, parkeren in een parkeervak, of het wegrijden uit een parkeervak.

Daarnaast moeten kandidaten tijdens het rijden vragen over verkeersveiligheid beantwoorden. Ook moeten ze bepaalde vaardigheden laten zien tijdens het rijden. Zo moet een leerling bijvoorbeeld demonstreren hij de ruiten schoonmaakt, of hoe de verwarming op de voorruit kan worden gezet.

Instructeursexamen

Om de leerlingen deze nieuwe onderdelen te leren, moeten nieuwe instructeurs ook over deze vaardigheden beschikken, stelt de DVSA. Ook zij moeten tijdens hun examen dus twintig minuten zelfstandig rijden, twee van de vier bijzondere manoeuvres laten zien en twee vragen beantwoorden tijdens het rijden. Zo kan het zijn dat de rijinstructeur in spe moet laten zien hoe de cruisecontrol werkt.

Daarnaast komt er in het examen meer aandacht voor de educatieve vaardigheden van een instructeur. In het huidige examen moet hij lesgeven aan een examinator die de rol speelt van een leerling. In het nieuwe examen moet dit gebeuren met een echte leerling. De veranderingen zijn hierdoor meer in lijn met de ‘Approved Driving Instructors (ADI) standards check’, een test die elke instructeur om de vier jaar moet afleggen om gecertificeerd te blijven. Deze test is vergelijkbaar met de praktijkbegeleiding in Nederland: instructeurs worden tijdens het lesgeven beoordeeld op 17 verschillende onderdelen.

Lees ook:

Bron: Verkeerspro
Auteur: Nadine Kieboom
Publicatie datum: Fri, 01 Dec 2017 16:07:16 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Leave a Reply