Oproep besmette rijschoolhouder: stop met rijles geven

By 21 maart 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Tom Bakker van Autorijschool Bakker roept zijn collega’s op om direct te stoppen met lesgeven. De instructeur heeft COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Hij liep het op tijdens een vakantie in Oostenrijk, op dat moment nog geen risicogebied. Bij thuiskomst had Bakker geen klachten en stapte daarom gewoon in de auto. Vijf leerlingen zijn ziek geworden.

“Ik lees op RijschoolPro dat de overheid en de brancheverenigingen de beslissing om wel of geen rijles te geven overlaten aan de ondernemer zelf. Daar schrik ik van. Ik heb corona, zonder dat ik het wist heb ik leerlingen besmet.”

De rijschoolhouder uit Hoorn roept zijn collega’s op om vooral te stoppen met rijlessen. De ziekte is té besmettelijk, zegt hij. “Zonder dat ik het wist en voordat ik gezondheidsklachten had, zijn er leerlingen besmet. Stoppen dus. We moeten nu aan elkaars gezondheid denken.”

Wijsheid

Collega-rijschoolhouders Marianne Bodde (van Autorijschool Marianne uit Volendam) en Sabrina Post (van Autorijschool Sabrina Post uit Berkhout) staan vierkant achter Bakker. Bodde: “Ik merk dat de vraag om wel of niet te stoppen de gemoederen onder de collega’s flink bezig houdt. Maar als je de richtlijnen van de RIVM volgt, met de anderhalve meter afstand, dan kan je eigenlijk niet anders concluderen dat stoppen nu wijsheid is.”

Het zou goed zijn als er vanuit de overheid een verbod wordt ingesteld, vindt Bodde. “Blijkbaar is dat nodig om rijscholen nu voorlopig te laten sluiten.”

Solidariteit

Post argumenteert ook voor een tijdelijke sluiting: “Het is geen hogere wiskunde. Je zit te dicht op elkaar in de lesauto. Ik vind dat we de discussie niet eens zouden moeten voeren. Het verbaast me dat leerlingen nog instappen.”

De instructrice houdt een pleidooi voor meer onderlinge solidariteit in de rijschoolbranche. “De komende weken is het allemaal nog te overzien. Maar als deze situatie veel langer duurt en er zijn rijscholen die wél blijven rijden, dan raken degene die wijselijk stoppen hun leerlingen kwijt. Het is beter om gezamenlijk één lijn te trekken, en dat is om nu eventjes de lesauto stil te zetten.”

Bij de drie rijscholen is het nu, zelfs zonder rijlessen, een drukte van jewelste. “Er is zoveel te regelen nu,” zegt Post. “Al je leerlingen nabellen, gesprekken met de boekhouder, afspraken afzeggen of telefonisch laten verlopen. Het is een hoop geregel.”

Richtlijnen

Tom Bakker liep corona op in Oostenrijk. Twee dagen na thuiskomst werd het vakantieoord pas aangemerkt als risicogebied. “Ik heb gekeken naar de richtlijnen van de RIVM die op dat moment golden”, vertelt hij. “Ik was niet ziek en ben dus gewoon aan de slag gegaan. Laat op de avond kreeg ik klachten. Van de negen leerlingen die overdag bij mij in de auto zaten, zijn er vijf ziek geworden. Dat is enorme pech en het geeft aan hoe snel het kan gaan. Denk eraan dat je zonder het te weten iemand kan aansteken of aangestoken kan worden.”

Het gaat inmiddels goed met de Noordhollander, hij is nu twee dagen koortsvrij. Wel is hij nog kortademig. “Ik blijf nog even binnen, eerst eens helemaal opknappen.”

Lees ook: 

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp. 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Wed, 18 Mar 2020 14:52:40 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply