Opzetspiegels niet meer verplicht bij het praktijkexamen

By 16 juni 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Een lesvoertuig hoeft vanaf 1 juli 2020 geen extra binnen- of buitenspiegels meer te hebben voor de rijinstructeur of examinator. Voorwaarde is dat het voertuig een ‘goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem’ heeft. Het is een van de wijzigingen in het Reglement Rijbewijzen, het CBR gaat mee met deze wijziging.
In het Reglement Rijbewijzen zijn de eisen voor opleidings- en examenvoertuigen vastgelegd. Een van de wijzigingen in reglement die op 1 juli wordt doorgevoerd, heeft betrekking op het gebruik van extra binnen- en buitenspiegels. Die spiegels zijn niet langer verplicht, voorwaarde is wel dat er een goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem aanwezig is in het voertuig en dat de rijinstructeur in de gelegenheid is het achter hem gelegen weggedeelte te overzien. De wijziging geldt voor lesvoertuigen en examenvoertuigen in de categorieën B, C1, C, D1, D en E.

Voldoende zicht

Voor kandidaten was het al langer toegestaan om hiervan gebruik te maken tijdens het examen. Voor instructeurs en examinatoren was het hierbij verplicht om extra opzetspiegels te gebruiken. Dat het Reglement wijzigt, betekent namelijk niet per se dat de examens ook veranderen. Het CBR kan ‘aanvullende eisen’ aan examenvoertuigen stellen. Maar de spiegeleis vervalt dan toch vanaf 1 juli aanstaande. Het is hierbij wel van belang dat het zicht voor de examinator voldoende is om het examen af te kunnen nemen. Als dat niet het geval is, kan een extra spiegel of spiegels worden gevraagd voor de examinator.

Camera’s

In een toelichting op de wijziging valt te lezen: “Op niet al te lange termijn zijn er, in elk geval voor vrachtwagens en bussen, motorrijtuigen beschikbaar waarbij het zicht van de bestuurder niet meer geregeld is via spiegels, maar via bijvoorbeeld camera’s. Om ook te kunnen lessen en te examineren in voertuigen die in plaats van spiegels zijn voorzien van een ander goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem of systemen, is nu geregeld dat ook kan worden gelest of examen kan worden afgenomen met een voertuig dat is voorzien van zo’n ander goedgekeurd systeem dan een spiegel. De inhoudelijke eis, namelijk dat de rijinstructeur of de examinator het rechts en links naast en achter hem gelegen weggedeelte moet kunnen overzien, blijft wel ongewijzigd.”

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Fri, 12 Jun 2020 13:57:45 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply