Poll: Vierseizoensbanden of winterbanden?

By 19 november 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

De vierseizoensband wordt steeds populairder onder autobezitters. Sommige varianten weten in testen met winterse omstandigheden zelfs de winterband te verslaan. Waar rijden lesauto’s deze winter op? 

Steeds vaker kiezen autobezitters voor vierseizoensbanden in plaats van zomer- en winterbanden. Volgens de KwikFit Bandenmonitor rijdt 11,5 procent van de weggebruikers rijdt op deze banden. Bandenmerk Bridgestone rekende uit dat in Nederland zelfs 16 procent van de automobilisten niet voor winterbanden kiest, maar voor de vierseizoensvariant. Reden voor het toenemende gebruik is dat de banden niet gewisseld hoeven te worden en dat Nederland vaak geen strenge winter heeft.

Bandentest

Het tijdschrift Autoweek zocht van 31 verschillende soorten banden uit hoe zij presteerden onder verschillende omstandigheden. Uit deze test blijkt dat vierseizoensbanden soms beter presteren in de sneeuw dan winterbanden.

Wat betreft rijden op sneeuw en ijs komen de vierseizoensbanden goed uit de test en een aantal merken geven de winterbanden het nakijken. Bij remmen in een vastgereden sneeuwlaag doet de winterband het vanwege de lamellen in het loopoppervlak het weer beter. De zomerband is kansloos bij deze test – de remweg is dan ongeveer drie keer langer. Op een nat wegdek doet de zomerband het dan weer het beste, gevolgd door de winterband – de vierseizoensvariant doet het in de regen het minst goed.

Winterbandenregeling CBR

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. “Bij winterse omstandigheden is het wel verstandig om voor winterbanden te kiezen”, luidt het advies van de Rijksoverheid.

Let op: het CBR heeft wel een winterbandenregeling. Deze geldt van 1 november tot en met 31 maart. Examenauto’s op zomerbanden worden ongeschikt verklaard bij winterse omstandigheden. Een afgelast examen kan dan niet gratis worden ingehaald vanwege het winterse weer. Ook het trekkende voertuig van de BE-categorie moet vanaf 1 november bij winterse omstandigheden beschikken over winterbanden. Vierseizoenenbanden, die voldoen aan de door het CBR gestelde eisen, zijn ook geldig.

Sinds 1 november geldt bij het CBR weer de winterbandenregeling. Heb je al gewisseld, of gebruik je vierseizoensbanden?

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro Auteur: Rieneke Kok Publicatie datum: Thu, 14 Nov 2019 06:40:04 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen. Autorijlessen Utrecht Stacaravan kopen Utrecht Nagelstudio de Meern Nagelstudio Woerden Nagelstudio Vleuten Nagelstudio Utrecht Online Marketingbureau Utrecht Rijschool Utrecht Tuinaanleg Utrecht Hovenier Utrecht

Leave a Reply