Rijbewijsleerlingen liegen op gezondheidsverklaring

By 9 november 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Rijbewijsleerlingen vullen steeds vaker de verplichte gezondheidsverklaring niet eerlijk in. Dat gebeurt soms zelfs op aanraden van hun rijinstructeur. Zij doen dit om de wachttijden bij het CBR te omzeilen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen is er van op de hoogte dat rijbewijsleerlingen op hun gezondheidsverklaring aangeven niets te mankeren, terwijl zij wel gezondheidsproblemen hebben. Soms doen leerlingen dit zelfs op advies van de rijinstructeur. De leerlingen doen dit om zo de lange wachttijd te omzeilen die het CBR nodig heeft om de medische dossiers te verwerken voordat er examen kan worden gedaan.
De examinator kan na afloop van het rijexamen besluiten dat een kandidaat alsnog een medisch onderzoek moet ondergaan, ook al is er aangegeven dat er geen problemen zijn.

Concrete gegevens van rijscholen die leerlingen adviseren de keuringsmolen te omzeilen, heeft het CBR niet. “Hierdoor kunnen wij hen niet op dit onverantwoorde advies aanspreken”, verklaart een woordvoerster. Wel overlegt het CBR regelmatig met vertegenwoordigers van de drie brancheorganisaties Bovag, FAM en VRB hierover.

Alsnog medisch onderzoek

Het is aan het CBR om te beoordelen of een kandidaat gezond genoeg is om het rijbewijs te halen of te houden. Vandaar dat een examinator na afloop van het rijexamen kan besluiten dat een kandidaat alsnog een medisch onderzoek moet ondergaan.

Twee jaar geleden zijn de regels met betrekking tot het invullen van de gezondheidsverklaring aangepast. Voorheen konden rijscholen deze namens hun leerlingen invullen. Uit de statistieken van het CBR blijkt dat sinds de kandidaten zelf de verklaring invullen, het minder vaak voorkomt dat kandidaten na het rijexamen alsnog een medisch onderzoek moesten ondergaan omdat de examinator tijdens het examen het vermoeden kreeg dat de kandidaat niet voldeed aan de wettelijke eisen van geschiktheid.

“Het naar waarheid invullen van de gezondheidsverklaring is van groot belang voor de verkeersveiligheid”, verklaart de woordvoering van het rijvaardigheidsbureau. “Niet alleen voor de bestuurder zelf, maar ook voor alle andere verkeersdeelnemers. Mensen met gezondheidsproblemen of een beperking moeten daarom in veel gevallen gekeurd worden.”

Gevolgen

Het niet eerlijk invullen van de gezondheidsverklaring kan verstrekkende gevolgen hebben. Als de betreffende persoon betrokken raakt bij een ongeval, en er zijn daarbij signalen dat er mogelijk sprake is van een gezondheidsprobleem dat niet is gemeld bij het verkrijgen van het rijbewijs, kan dit voor de verzekering aanleiding zijn de uitgekeerde schadevergoeding op de verzekerde te verhalen. Daarnaast kan de politie na onderzoek naar de ins and outs van een ongeval een rijbewijsbezitter aanmelden bij het CBR voor een onderzoek. Er moet dan een beargumenteerd vermoeden van ongeschiktheid of niet-rijvaardigheid bij de opsporingsambtenaar bestaan.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro Auteur: Rieneke Kok Publicatie datum: Mon, 04 Nov 2019 15:05:50 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen. Autorijlessen Utrecht Stacaravan kopen Utrecht Nagelstudio de Meern Nagelstudio Woerden Nagelstudio Vleuten Nagelstudio Utrecht Online Marketingbureau Utrecht Rijschool Utrecht Tuinaanleg Utrecht Hovenier Utrecht

Leave a Reply