Rijschoolbranche is voor alcoholverbod in het verkeer

By 28 januari 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Als het aan de rijschoolbranche ligt komt er een totaalverbod voor alcohol in het verkeer. Dat blijkt uit een poll van vakblad RijschoolPro. 70 procent van de branche vindt dat er te vaak alcohol in het spel is bij een verkeersongeval.

De European Transport Safety Council (ETSC) pleitte begin deze maand voor een ‘zero-tolerance drink-driving limit’. Bij een kwart van alle dodelijke verkeersongelukken in de EU is alcohol betrokken. Het verbieden van alcohol zou het aantal slachtoffers in de unie met vijfduizend kunnen verminderen. Onderzoeksbureau ETSC houdt zich bezig met het terugdringen van het aantal doden en gewonden in het Europese verkeer.

RijschoolPro legde naar aanleiding van de berichtgeving de volgende stelling voor: ‘Alcohol in het verkeer moet worden verboden’. En nog wat andere vragen om over na te denken: moeten de regels in alle Europese landen gelijk worden getrokken? Is de Nederlandse toegestane limiet streng genoeg?

Handhaving

70 procent van in totaal 264 mensen die de poll invulden antwoordt dat in Nederland ook een totaalverbod mag komen. 30 procent vindt de huidige alcohollimiet van 0.5 promille afdoende. Uit de reacties op de socials van RijschoolPro valt op te maken dat een verlaging van de limiet van 0.5 promille naar 0.2 promille ook wenselijk is. Voor beginnende bestuurders geldt die limiet van 0.2 momenteel al. Ook wordt er veel gehamerd op handhaving en hogere boetes.

Momenteel geldt er in zeven van de achtentwintig lidstaten van de EU een maximum van 0.2 promille alcohol in het bloed. Met dat percentage kan de European Transport Safety Council leven. In negentien landen geldt een maximum van 0.5 promille. In het VK (behalve in Schotland) is een limiet van 0.8 toegestaan. In Nederland mogen mensen die langer dan vijf jaar het rijbewijs hebben 0.5 promille in het bloed hebben. Voor beginnende bestuurders geldt een lagere limiet. Wie wordt aangehouden met meer dan 0.8 kan rekenen op een educatieve maatregel.

Moet alcohol in het verkeer geheel verboden worden?

  • Nee, de limieten zoals die nu gelden in Nederland zijn goed (29.9%)
  • Ja, er is te vaak alcohol in het spel bij verkeersongevallen (70.1%)

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro Auteur: Rieneke Kok Publicatie datum: Wed, 22 Jan 2020 12:49:35 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen. Autorijlessen Utrecht Stacaravan kopen Utrecht Nagelstudio de Meern Nagelstudio Woerden Nagelstudio Vleuten Nagelstudio Utrecht Online Marketingbureau Utrecht Rijschool Utrecht Tuinaanleg Utrecht Hovenier Utrecht

Leave a Reply