Rijschoolstaking van de baan, RST in gesprek met branchepartijen

By 21 januari 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Het Rijschool Samenwerking Team (RST) kan alvast wat punten afstrepen op de actielijst. Het team eiste onder meer van het CBR dat het gemiddeld aantal lessen en lesprijs van de website worden gehaald. Want rijles is maatwerk, vinden zij. Het CBR zou de argumenten in overweging nemen, zegt het RST, en onderzoeken of een gemiddelde lesprijs van 42 euro nog actueel is. 

Op 6 januari was het RST te gast bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om hun actiepunten te bespreken. Het team vormde vanuit onvrede met de bestaande brancheverenigingen en ontstond in oktober op social media; RST stond voor Rijschool Stakings Team. Initiatiefnemers Patricia Nijman, Rob van Riel en Sandra van Laar kondigden een grootschalige stakingsactie aan. In maart wilden ze met honderden lesauto’s tegelijk naar het Malieveld rijden. De facebookgroep heeft nu 296 leden. Het doel van de actie is ‘bewustwording’. De organisatoren zeggen gezamenlijk met alle instructeurs aan de slag te willen gaan voor een ‘gezonde branche’.

De toon is nu gematigder. Een staking is van de baan, Van Riel en Van Laar willen zich ‘meer richten op vervolggesprekken’ met branchepartijen zoals het CBR, IBKI en het ministerie van IenW. Nijman heeft zich wegens gezondheidsproblemen ondertussen teruggetrokken. De S in afkorting RST staat nu voor samenwerking in plaats van staking. Op 6 januari bezocht het team het CBR, een afspraak met het IBKI staat binnenkort op de agenda. Van het bezoek aan het CBR heeft het RST via social media uitgebreid verslag gedaan.

Actiepunten

Bij de aanvang in oktober kwam het RST met een manifest. De concrete punten waarvoor ze zich hard wil maken: verlaging van het BW-tarief voor rijles; vrijstelling van wegenbelasting en BPM; waarborgen van privacy van de instructeur door IBKI en CBR; het niet langer communiceren van een gemiddeld aantal lessen en een gemiddelde lesprijs door het CBR; de praktijkbegeleiding moet onderdeel worden van de bijscholing en mag niet gelden als examen. Via social media worden instructeurs gevraagd hun verdere punten van onvrede door te geven, zodat het RST ermee de boer op kan.

Serieuze professionals

Misschien wel het belangrijkste actiepunt van het RST is dat zij willen dat de rijinstructeur als een serieuze professional en gesprekspartner wordt gezien. De brancheorganisaties vertegenwoordigen een te klein deel van de branche, vinden ze: ‘de beslissers vertegenwoordigen niet de meerderheid’.

Hieronder een samenvatting van het gesprek met het CBR, zoals beschreven door het RST.

  • Het RST wil dat rijinstructeurs worden gezien als professionals. Te vaak hebben de goeden te lijden onder de kwaden. Het afleggen van de praktijkbegeleiding eens in de vijf jaar vinden zij daar een uitvloeisel van. Het team vraagt ‘erkenning en positiviteit’.
  • Het CBR vermeldt nu op de website bij ‘rijbewijstips’ dat een leerling gemiddeld 39 lessen a 42 euro nodig heeft. Die informatie vindt het RST misleidend, omdat rijlessen maatwerk zijn. Het CBR geeft aan dit in overweging te nemen, hun doel is om informatie te delen. Wel geven ze aan te bekijken of het gemiddelde van 42 euro per les nog actueel is.
  • Het weergeven van slagingspercentages van rijscholen op de website van het CBR vindt het RST niet wenselijk. Wie twee kandidaten per jaar heeft, heeft al snel een percentage van 100 procent. Dat geeft een vertekend beeld. Het RST wil dan wel weer graag informatie over slagingspercentages per examinator terugzien. Het CBR wil informatie delen, dus de percentages blijven inzichtelijk. Wel wordt overwogen om rijscholen in verschillende categorieën in te delen, bijvoorbeeld op basis van het aantal leerlingen.
  • Computersysteem TOP heeft te vaak te maken met onderhoud en uitval, meent het RST. Het CBR erkent dat er problemen zijn, tegelijkertijd wordt aangegeven dat er weinig budget is voor investering in verbetering. Bij een volgend gesprek in april komt het CBR hierop terug.
  • Wie zijn adresgegevens uit de rijschoolzoeker verwijderd wil zien, kan daarover contact opnemen met het CBR.
  • Wie problemen heeft met tijdens een examen gereden schade, kan dat kenbaar maken bij de desbetreffende regiomanager.
  • Het RST geeft aan dat er ergernis in de branche is met betrekking tot eendaagse theorieopleiders. Die ergernis erkent het CBR. De instantie geeft aan om (los van de ergernis) uit alle macht fraude bij het theorie-examen tegen te gaan.
  • De tarieven voor examens in 2021 worden dit jaar eerder bekend gemaakt, zodat rijscholen daar tijdig rekening mee kunnen houden. Het rijvaardigheidsbureau streeft naar een datum rond de zomervakantie.

Brancheverenigingen

Overigens geeft het RST aan ook met de brancheverenigingen in gesprek te willen gaan om gezamenlijk te komen tot die ‘gezonde branche’ zoals zij dat voor zich zien. Het initiatief voor zo’n gesprek moet dan wel komen van diezelfde verenigingen. ‘Zij zouden nieuwsgierig moeten zijn naar een groep met veel leden op facebook’, schrijft het team op de eigen pagina.

Lees ook: Rijschool Stakings Team wil in maart naar het Malieveld

Bron: Verkeerspro Auteur: Rieneke Kok Publicatie datum: Tue, 14 Jan 2020 11:10:19 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen. Autorijlessen Utrecht Stacaravan kopen Utrecht Nagelstudio de Meern Nagelstudio Woerden Nagelstudio Vleuten Nagelstudio Utrecht Online Marketingbureau Utrecht Rijschool Utrecht Tuinaanleg Utrecht Hovenier Utrecht

Leave a Reply