Snorfiets naar de rijbaan in Utrecht

By 21 juli 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

De gemeente Utrecht wil dat snorfietsers rond de zomer van 2021 op veel plekken naar de rijbaan gaan, net als brommers. Amsterdam was de eerste gemeente die dit verplichtte.
De maatregel is aangekondigd tegelijk met de plannen om de regels voor de milieuzone in de stad aan te scherpen. Echter, formeel was er bij de Voorjaarsnota 2018 al een besluit over genomen. Dat het nu weer wordt aangestipt, komt omdat de milieuzone en de snorfiets allebei worden genoemd in een plan om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

Verhoogd

Verdwijnt de snorfiets naar de rijbaan, dan krijgt de fietser daar gezondere lucht voor terug. Bovendien verbetert het de doorstroming en de verkeersveiligheid, is het idee. Op dit moment rijden snorfietsers nog overal op het fietspad. Straks mogen snorfietsers (met een blauw kenteken) ‘op veel plekken’ niet meer op het fietspad rijden, maar op de rijbaan, net als brommers (met een geel kenteken). In Groningen ligt een vergelijkbaar plan.

2018 is overigs geen toevallig gekozen jaartal. Vanaf juli dat jaar mochten gemeenten besluiten om snorfietsers de rijbaan op te sturen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stond dat toe na een verzoek van de G4. Voorwaarde was wel: de gemeente moet aantonen dat het besluit bijdraagt aan de veiligheid van de fietsers en aan de doorstroming op het fietspad. Daarnaast moet de veiligheid van de snorfietsers behouden blijven.

Sterk afgenomen

SWOV analyseerde in die periode verschillende ongevallen met snorfietsen. Het dragen van een helm is in ieder geval een belangrijke veiligheidseis, stellen de onderzoekers. Een andere conclusie luidt dat het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan is alleen zinvol als de algemene snelheidslimiet wordt verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur. Of als de snelheid van snorfietsen zou worden verhoogd.

Snorfietsers in Amsterdam moeten sinds 8 april vorig jaar op de meeste wegen binnen de A10 naar de rijbaan. Een helm dragen is daarbij verplicht. Het aantal ongevallen met snorfietsers is sterk afgenomen, alleen de naleving van de nieuwe regels daalde licht, bleek uit een evaluatie een aantal maanden nadien.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Jan Pieter Rottier
Publicatie datum: Fri, 17 Jul 2020 05:25:56 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply