‘Verlaag eisen motorrijbewijs voor automobilisten’

Wie zijn autorijbewijs heeft, zou geen theorie-examen meer hoeven doen om het rijbewijs voor een lichte motor te halen. Daarvoor pleit RAI Vereniging. Minister Cora van Nieuwenhuizen staat niet afwijzend tegenover het voorstel. Ze bekijkt de mogelijkheden voor het verlagen van de eisen voor het behalen van het A1 motorrijbewijs.
Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck groeit de behoefte in de anderhalvemetersamenleving aan individueel vervoer. De motor biedt uitkomst, vindt hij. “Wij moeten er daarom met elkaar voor zorgen dat deze vormen van vervoer toegankelijker worden voor grote groepen reizigers en de flexibiliteit van ons mobiliteitssysteem verbetert.”

Minder fileleed door corona

De mobiliteitsproblemen zijn de afgelopen weken als gevolg van de coronacrisis nagenoeg verdwenen. Onduidelijk is hoe de komende maanden de mobiliteit langzaam weer opgang komt, maar volgens het Kennisinstituut Mobiliteit zal de Coronacrisis mogelijk blijvende impact hebben op ons reisgedrag.

In coronatijd is de manier waarop mensen zich verplaatsen veranderd. Van Eijck constateert dat als gevolg van de crisis de behoefte aan collectief vervoer afneemt en de vraag naar individueel vervoer juist toeneemt. “Maar op het moment dat iedereen massaal in de auto stapt, groeit weer de druk op ons wegennet. De motor sluit goed aan bij de wens voor meer individueel vervoer in de anderhalvemetersamenleving, zonder dat het risico op files te veel toeneemt. Wij willen zorgen voor meer keuzevrijheid voor de reiziger en mogelijk maken dat het eenvoudiger wordt om tussen vervoersmiddelen te switchen en op een lichte motorfiets te stappen.”

Geen theorie-examen nodig

In dertien Europese landen, waaronder Duitsland en België, zijn de voorwaarden voor het motorrijbewijs voor mensen in bezit van een B-rijbewijs minder zwaar dan in Nederland. In deze landen hoeven automobilisten niet nog apart een theorie-examen voor de motor af te leggen, omdat de theorie voor het B-rijbewijs ook voor de A1 volstaat.

Van Eijck roept de Nederlandse regering op om het voorbeeld van onze buurlanden snel te volgen. “Het is een kleine maatregel, waarmee onnodige kosten en administratieve lasten kunnen worden voorkomen en motorrijden voor meer mensen aantrekkelijker wordt gemaakt.” Wel stelt RAI Vereniging een aantal voorwaarden:

  • Een B-rijbewijshouder moet tenminste 24 jaar oud zijn
  • De automobilist moet vijf jaar lang geen verkeersdelicten hebben begaan
  • De B-rijbewijshouder moet het praktijkexamen A1 hebben behaald.

Andere vaardigheden

Minister Cora van Nieuwenhuizen (van Infrastructuur en Waterstaat) staat niet afwijzend tegenover het voorstel van RAI Vereniging om de eisen te verlagen. “In de praktijk vraagt motorrijden natuurlijk om andere vaardigheden dan autorijden. Maar dit voorstel van de RAI Vereniging om te kijken hoe dit met de theorie-examens zit, ga ik serieus bekijken.”

Lees ook: 

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp. 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Mon, 11 May 2020 09:54:04 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply