‘VOG-plicht schiet z’n doel voorbij’

By 21 juli 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Sinds 1 april geldt voor rijinstructeurs een VOG-plicht. Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Te laat met aanleveren bij het IBKI? Dan ben je je lesbevoegdheid kwijt. Tegelijkertijd mogen rijinstructeurs met een strafblad lesgeven tot aan het moment van verlenging van de WRM-pas.
Vorige week stuurden RijschoolPro en een groep andere partijen uit de rijschoolsector een reminder: zorg dat je de Verklaring Omtrent Gedrag op tijd aanlevert bij het IBKI. Wie te laat is, is aangewezen op het herintrederstraject en kan maandenlang niet meer lessen.

Afvinken

Sinds 1 april moeten rijinstructeurs een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanleveren bij het IBKI. Dat geldt zowel voor nieuwe rijinstructeurs als voor wie na vijf jaar zijn of haar bevoegdheid wil verlengen. De VOG-plicht is onderdeel van de nieuwe WRM. Om je pas te verlengen moet je tevens zes dagdelen bijscholing hebben gevolgd en de praktijkbegeleiding met een voldoende afleggen. Alle drie de punten moeten zijn afgevinkt voor de verloopdatum van je pas.

Vanuit de opleiders blijkt zo’n twintig instructeurs uitsluitend vanwege een te laat ingeleverde VOG in het herintrederstraject zitten. De straf is disproportioneel vinden gedupeerde instructeurs. Anoniem vertelt een van hen: ‘Als je een voldoende hebt voor je praktijkbegeleiding en je hebt alle nodige bijscholingen gevolgd, dan is intrekken van de bevoegdheid wel een hele harde straf. Wie te laat is met het verlengen van zijn rijbewijs, hoeft ook niet opnieuw theorie- of praktijkexamen te doen. De reden om de VOG te verplichten is om het kaf van het koren te scheiden. Maar door de manier waarop de regeling nu is ingericht, schiet dat zijn doel voorbij.’

Geen coulance

Herme Bruin van het IBKI kan niet zeggen van hoeveel instructeurs sinds de wetswijziging de bevoegdheid is ingetrokken door de VOG. Er wordt niet bijgehouden of dat gebeurt door te laat aanleveren of omdat de VOG door Justis is afgekeurd. “Mensen kunnen bovendien ook besluiten om te stoppen als instructeur, een eenduidig beeld is er niet.”

Het IBKI trekt een harde lijn. Ruimte voor coulance is er dan ook niet blijkt bij navraag bij het ministerie van IenW. De wet is de wet. Bruin: “De VOG is op verzoek van de brancheorganisaties in de nieuwe WRM opgenomen. Er is vanuit de branche ook heel veel over gecommuniceerd om dit duidelijk te maken. Uiteindelijk is IBKI de uitvoerder van de gewijzigde WRM.”

Instructeurs van wie de pas bijna verloopt krijgen zes maanden en zes weken op voorhand een herinnering dat ze de bijscholing, praktijkbegeleiding en de VOG tijdig moeten behalen, danwel inleveren. De informatie is ook te vinden op de persoonlijke pagina van instructeurs via mijnIBKI. Bruin zegt: “Al die onderdelen zijn ieders eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk willen we meedenken als er sprake is van overmacht, maar nogmaals: ruimte voor coulance biedt de regelgeving niet.”

Strafblad

Mocht het voorkomen dat een rijinstructeur een strafblad krijgt waardoor hij niet meer zou mogen lessen, dan komt dat pas bij de verlenging van de bevoegdheid aan het licht. Instanties mogen vanwege de privacywetgeving niet zomaar gegevens delen en het IBKI krijgt dus geen seintje. “Daar zitten wij ook mee”, beaamt Bruin. “Er is geen mogelijkheid tot actie, ook al zouden we ervan op de hoogte zijn dat een instructeur iets op z’n kerfstok heeft. We vragen daar ook aandacht voor bij de overheid. Het is natuurlijk wel zo dat een rijinstructeur die niet meer beschikt over een geldig rijbewijs ook geen rijinstructie meer mag geven. Daar mag de politie ook op handhaven.’’

Een VOG aanvragen is eenvoudig. Via een link op de website van IBKI kan dat bij Justis worden gedaan. De rijinstructeur is er dan ook van verzekerd dat hij of zij de juiste VOG aanvraagt. In de regel wordt de VOG in een paar dagen toegekend en door IBKI verwerkt.

Lees meer: 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Tue, 14 Jul 2020 10:15:29 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply