VVN pleit voor structurele verkeerseducatie

By 27 augustus 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Verkeerslessen moeten een vast onderdeel worden van het curriculum in het basis- en voortgezet onderwijs. Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit voor structurele verkeerseducatie. De verkeersveiligheid voor kinderen is de afgelopen decennia sterk verbeterd, maar het kan beter. 

In 2018 vielen er 19 verkeersdoden in de leeftijdscategorie 0 tot 14 jaar. Ter vergelijking: in de periode 1996-2000 waren dit er gemiddeld 65 per jaar. Dat becijfert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De publicatie van de cijfers valt samen met het begin van het nieuwe schooljaar.

VVN vraagt elk jaar als de scholen weer beginnen om aandacht voor fietsende scholieren in het verkeer. Het einde van de schoolvakanties betekent meer drukte op de weg en ook veel kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan en vaak een langere en nieuwe route moeten nemen

Verkeersles

De organisatie grijpt de cijfers aan om hun pleidooi voor structurele verkeerseducatie kracht bij te zetten. Verkeersles moet een ‘duidelijke en stevige’ plaats krijgen in de nieuwe voorstellen voor herziening van de onderwijsdoelen. Zo is er een blijvende investering nodig in de kwaliteit van verkeerslessen op de basisschool. Voor ouders zelf is er ook een rol. Zij worden opgeroepen samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen en de auto te laten staan.

Teams van leraren en schoolleiders buigen zich momenteel over voorstellen voor het actualiseren van de onderwijsinhoud voor het primair en voortgezet onderwijs. De voorstellen zijn nu in de maak en worden in oktober aangeboden aan Arie Slob, de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs.

De input van VVN en van andere verkeersorganisaties moet eraan bijdragen dat verkeerseducatie een duidelijke en stevige plaats krijgt in de nieuwe onderwijsdoelen. Minister Cora van Nieuwenhuizen onderstreept het belang van verkeerseducatie. Voor het opleiden van (toekomstige) verkeersdeelnemers is structurele en kwalitatieve verkeerseducatie namelijk cruciaal.

30 kilometer zones

De betere veiligheid die nu uit de cijfers naar vorige komt is met name te danken aan de toename van 30 kilometer per uur-zones, de verbeterde veiligheid van auto’s voor inzittenden en meer gebruik van verbeterde kinderzitjes en -stoeltjes. Als kinderen ernstig gewond raken in het verkeer, dan gebeurt dat vooral wanneer zij fietser of voetganger zijn. De meeste dodelijke slachtoffers vallen onder kinderen op de fiets in een botsing met een auto, aldus de SWOV.

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Wed, 21 Aug 2019 08:59:54 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply