Wat zijn de gevolgen van een helmplicht op de snorfiets?

By 14 maart 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

De helmplicht voor de snorfiets komt eraan. Maar is er wel nagedacht over de gevolgen hiervan? Door de helmplicht zullen mensen overstappen op een brommer of e-bike, zijn deze vervoersmiddelen wel veiliger dan de snorfiets? En wat zijn de economische gevolgen van de verplichting? Kamerleden Van Aalst (PVV) en Dijkstra (VVD) stelden vragen over de helmplicht voor snorfietsers. Minister van Nieuwenhuijzen (IenW) geeft antwoord.  

Een helmplicht voor snorfietsers moet in de eerste plaats het aantal verkeersdoden en -gewonden verminderen. Het is niet de bedoeling dat de snorfiets uit het straatbeeld verdwijnt. Het wetsvoorstel waarin een helm op de snorfiets verplicht wordt, ligt klaar. Wanneer de wijziging precies wordt ingevoerd is nog onbekend.

Jaarlijks zijn er 30 tot 40 mensen op een snorfiets betrokken bij ongevallen. In Nederland rijden ongeveer 750.000 mensen op een snorfiets. Met een helm is deze groep beter beschermd, is de gedachte. Wie geen helm wil dragen, moet overstappen naar een ander vervoermiddel. Er komt wel een overgangsperiode, zodat iedereen na de invoering van de verplichting voldoende tijd heeft om een helm aan te schaffen.

Kleinere risico’s

Van Nieuwenhuijzen schrijft in haar antwoord aan de Kamerleden dat het aan iedereen vrij staat om over te stappen naar een andere modaliteit, het enige concrete gevolg van de helmplicht is dat snorfiets straks een helm moeten dragen. Toch verwacht de minister een substantiële daling van het aantal verkeersongevallen juist omdat snorfietsers over gaan stappen naar auto of (elektrische) fiets. Het risico op een ongeval ligt nu eenmaal lager bij deze modaliteiten. Overigens wordt het effect op de verkeersveiligheid bij het overstappen van de snorfiets naar een ander vervoersmiddel momenteel in meer detail onderzocht.

Voor de snorfietsers die overstappen naar de bromfiets geldt dat het overlijdens- en letselrisico ongeveer gelijk zal blijven of licht zal toenemen vanwege de hogere snelheid. Voor de brommer geldt ook een helmplicht en hiermee kan harden worden gereden.

Lagere restwaarde

En de economische gevolgen? Van Nieuwenhuijzen verwacht niet dat de snorfiets van straat verdwijnt. “Het is wel te verwachten dat snorfietsers zullen gaan overstappen naar andere vervoermiddelen, dat er daardoor minder nieuwe snorfietsen verkocht zullen worden en ook dat mogelijk de restwaarde van gebruikte snorfietsen lager zal worden.”

Brandbrief

Begin 2019 heeft de Tweede Kamer een motie van Maurits von Martels (CDA) aangenomen die de regering verzoekt om zo snel mogelijk met een wetsvoorstel te komen waarbij het dragen van een helm verplicht wordt voor snorfietsers. Dat voorstel ligt er nu, tot eind maart staat het iedereen vrij op het voorstel te reageren. De wijziging is op gang gekomen door een brandbrief van 130 artsen voor een helmplicht voor snorfietsers. De snorfiets is gevaarlijk, stellen zij. “Nergens is de snorfiets zo populair als in Nederland, want het is gewoon een brommer die alleen op papier niet zo snel kan. Maar de afgeknepen brommer rijdt wel degelijk snel en is zwaar.”

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Thu, 12 Mar 2020 06:41:35 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply