Winterbandenregeling examenvoertuigen 1 november van kracht

By 25 oktober 2017 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Vanaf 1 november is de winterbandenregeling bij het CBR weer van kracht. Examenauto’s op zomerbanden worden dan ongeschikt verklaard bij winterse omstandigheden. Een afgelast examen kan dan niet gratis worden ingehaald vanwege het winterse weer. Ook het trekkende voertuig van de BE-categorie moet vanaf 1 november bij winterse omstandigheden beschikken over winterbanden. Vierseizoenenbanden, die voldoen aan de door het CBR gestelde eisen, zijn ook geldig.

Sinds 2014 vallen examenauto’s die op zomerbanden rijden tijdens winterse omstandigheden niet meer onder de uitstelregeling. Een auto wordt dan gezien als ‘ongeschikt voertuig’, en het examen kan dan niet kosteloos ingehaald worden.

Eisen

De minimale profieldiepte van de banden moet tijdens het examen volgens het CBR 4 millimeter zijn. Alle vier de banden van de examenvoertuig moeten de letters M en S en het symbool van een sneeuwvlokje bevatten. Een uitstelregeling geldt nog wel als de weersomstandigheden zo extreem zijn dat er zelfs op winterbanden geen examen gedaan kan worden.

Wanneer een examenvoertuig komt opdagen met zomerbanden, nemen examinatoren samen de beslissing om het examen al dan niet af te lassen. Wanneer de examinatoren concluderen dat er weer een valide examen op zomerbanden kan worden afgenomen, worden deze examens hervat. Het uitstellen gebeurt per examen.

Banden

Bestuurders in Nederland zijn, in tegenstelling tot Duitsland, niet verplicht op winterbanden te rijden in de wintermaanden. ANWB adviseert de Nederlandse automobilist dit echter wel te doen, omdat dit de remweg verkleint. In de afbeelding van het CBR (onder) is te zien over welke banden een examenvoertuig moet beschikken in winterse omstandigheden.

Winterbanden CBR

De winterbanden regeling geldt tot en met 31 maart 2018.

Lees ook: Voertuigcontrole praktijkexamen: Let op bandentemperatuur 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Willem de Hoog
Publicatie datum: Mon, 23 Oct 2017 06:59:27 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Leave a Reply