Arnhem bant lachgas, ‘gevaar voor verkeer’

By 12 november 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Arnhem krijgt naar eigen zeggen als eerste gemeente een totaalverbod op de verkoop van lachgas. Het verbod gold al op straat in het centrum en tijdens evenementen. Nu moet ook de verkoop in horeca en detailhandel er aan geloven. Volgens burgemeester Marcouch zorgt de partydrug onder meer voor ‘ontoelaatbare risico’s’ in het verkeer.

Voor zover bekend is Arnhem de eerste gemeente in Nederland die de wet gaat gebruiken om de verkoop van lachgas in horeca aan te pakken en volledig in de ban te doen. Het totaalverbod trekt veel belangstelling van andere grote gemeenten in het land. Sinds Arnhem vorige week dit totaalverbod afkondigde, hebben zich tientallen gemeenten gemeld die willen weten hoe de Gelderse hoofdstad dat aanpakt, aldus een woordvoerder tegen persbureau ANP.

De gemeente Arnhem beroept zich op de Wet Milieubeheer. Volgens deze wet is de verkoper verplicht om gevaren voor mens of milieu te voorkomen of te beperken. Omdat het gebruik gevaren kent, handelt de verkoper in strijd met de wet, aldus het gemeentebestuur.

Zorgen

“Ik heb grote zorgen over het gebruik van lachgas door onze Arnhemse jongeren”, zegt burgemeester Ahmed Marcouch. “Jongeren waarvan het brein nog in ontwikkeling is en lachgas gaan niet samen. Naast het gevaar voor de gezondheid zorgt het ook voor vervuiling en ontoelaatbare risico’s voor de openbare orde en veiligheid en in het verkeer. Ik kan dit niet zomaar aankijken. Daarom moeten we de verkoop stoppen en doe ik er alles aan om het in de kiem te smoren.”

Op straat in het centrum en tijdens evenementen gold al een verbod. Nu moet ook de verkoop in horeca en de detailhandel er aan geloven. Marcouch gaat er vanuit dat ondernemers dat zelf ook inzien. “Ondernemers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en kunnen nu nog uit zichzelf stoppen met de verkoop. Doen ze dat niet, dan staat zeer spoedig een handhaver op de stoep en volgen sancties.”

Veel gemeenten pakken het gebruik van lachgas en de verkoop op straat en bij evenementen aan. Door de verkoop in horecagelegenheden, op terrassen en in de detailhandel aan te pakken, gaat Arnhem ‘een stap verder.’ De Gelderse gemeente telt ongeveer acht horecazaken die lachgas verkopen.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro Auteur: Jan Pieter Rottier Publicatie datum: Wed, 06 Nov 2019 10:30:49 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen. Autorijlessen Utrecht Stacaravan kopen Utrecht Nagelstudio de Meern Nagelstudio Woerden Nagelstudio Vleuten Nagelstudio Utrecht Online Marketingbureau Utrecht Rijschool Utrecht Tuinaanleg Utrecht Hovenier Utrecht

Leave a Reply