CBR pakt identiteitsfraude bij examens harder aan

By 12 november 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Het CBR heeft de samenwerking met politie en het OM geïntensiveerd om identiteitsfraude bij examens harder aan te maken. De straf voor identiteitsfraude kan oplopen tot zes jaar cel. 

Het CBR betrapt elk jaar ongeveer een tiental mensen die proberen de boel te flessen. Het gaat dan vooral om kandidaten die een examen voor iemand anders afleggen. Dat vertelt Tjitse van den Bos van het CBR tegen De Gelderlander. “De trucs die ze toepassen zijn legio: sommige fraudeurs sturen een familielid met een sterke gelijkenis naar de examenzaal. Andere vervangen de foto op het identiteitsbewijs van de kandidaat door hun eigen pasfoto en plakken er plastic overheen. Meestal gebeurt dat zo amateuristisch dat ze al snel door de mand vallen. Maar soms zien onze examenmedewerkers ook professioneel vervalste identiteitsbewijzen die moeilijk zijn te onderscheiden van echte.” 

Taakstraf 

Identiteitsfraude wordt vaak wel ontdekt. De medewerkers van het CBR krijgen dezelfde training als de marechaussee om valse ID’s te herkennen. Woordvoerster Irene Heldens laat weten dat de laatste jaren de samenwerking tussen CBR, de politie en het OM verder is geïntensiveerd. “Denk bijvoorbeeld aan uitgebreide aangiftes.” Van fraude wordt altijd aangifte gedaan. Waar voorheen de zaken nog werden afgedaan als oplichting, wordt nu ingezet op identiteitsfraude. De maximale straf hiervoor is zes jaar. 

De Gelderlander meldt dat de straf in de praktijk vaak neerkomt op een taakstraf van tachtig uur in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Het CBR eist altijd een schadevergoeding voor de uren die in de aangifte worden gestoken. In de meeste gevallen komt de politie direct naar het examencentrum om de kandidaat te verhoren en/of mee te nemen naar het bureau. De kandidaat wordt direct na afloop van het examen uit de zaal verwijderd. De uitslag wordt ongeldig verklaard en de kandidaat krijgt een ontzegging van de toegang tot het examen voor de duur van drie maanden. Eerst heeft hij een persoonlijk gesprek met een CBR-examenmanager voordat opnieuw examen mag worden gedaan. 

In dit jaar zijn er tot nu toe zes meldingen van identiteitsfraude geregistreerd. In voorgaande jaren was er ook vaak sprake van zogeheten voorzegfraude, daar is zit jaar nog geen enkel geval van geregistreerd. 

Bron: Verkeerspro Auteur: Rieneke Kok Publicatie datum: Mon, 11 Nov 2019 07:13:44 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen. Autorijlessen Utrecht Stacaravan kopen Utrecht Nagelstudio de Meern Nagelstudio Woerden Nagelstudio Vleuten Nagelstudio Utrecht Online Marketingbureau Utrecht Rijschool Utrecht Tuinaanleg Utrecht Hovenier Utrecht

Leave a Reply