Deze nieuwe coronamaatregelen gelden voor rijscholen

By 6 oktober 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Verplicht is het nog niet, maar het is wel een dringend advies voor alle contactberoepen en dus ook voor rijinstructeurs: draag mondkapjes tijdens de rijles. Ook geldt sinds deze week een registratieplicht: Instructeurs moeten de contactgegevens van leerlingen registreren en tien dagen bewaren.

Alle contactberoepen, en dus ook rijscholen, moeten hun leerlingen gaan registreren. Ook geeft de overheid het dringende advies aan mensen met contactberoepen om een mondkapje te dragen tijdens het werk. Deze twee maatregelen komen vooruit uit de persconferentie op maandagavond 28 september, die gehouden werd vanwege de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. De registratieplicht en het mondkapjesadvies gelden sinds dinsdag 29 september, 18.00 uur, voor een periode van drie weken.

Registratieplicht

De registratieplicht houdt in dat voorafgaand aan de rijles de instructeur elke leerling een formulier laat invullen met zijn/haar contactgegevens. De leerling geeft daarop ook toestemming dat de gegevens met de GGD gedeeld mogen worden, in geval van bron- en contactonderzoek. Het geregistreerde gegevens moeten na tien dagen vernietigd worden.

De brancheverenigingen hebben hiervoor het veiligheidsprotocol voor rijscholen aangepast. Het protocol kan je hier nalezen.

Het is verplicht om te registreren of jouw leerling wel of niet akkoord geeft om zijn gegevens te delen met het GGD, in geval van een bron- en contactonderzoek. Dit houdt in dat je van alle (actieve) leerlingen moet bijhouden of zij wel of niet akkoord zijn met het delen van hun contactgegevens. Als de GGD aanklopt voor een contactenlijst, moet je deze lijst kunnen overhandigen met daarin de contactgegevens van alle leerlingen die in de afgelopen 10 dagen actief zijn geweest, en die ook akkoord hebben gegeven op het delen van hun contactgegevens met de GGD.

Leden van de brancheverenigingen kunnen via hun eigen club een standaardformulier gebruiken voor de registratie. Wie werkt met Dation heeft ook een kant-en-klare registratie- en contactenlijst in de agenda erbij gekregen. Softwareontwikkelaar PlanGo lanceerde eveneens een ‘coronacheck’ die voorafgaand aan de les kan worden toegepast om aan de nieuwe verplichting te voldoen.

Mondkapjes

Het dragen van een mondkapje is niet verplicht, maar het lijkt toch de standaard te worden nu er een ‘dringend advies’ vanuit de overheid is gegeven om in alle publieke ruimtes de gezichtsbedekking te gebruiken.

Vrijwel alle brancheverenigingen dringen er bij de leden op aan. De LBKR schrijft in de jongste nieuwsbrief: “LBKR wil u dan ook dringend het advies gegeven om mondkapjes te gaan dragen. Rijinstructie valt onder de contactberoepen en wij vragen jullie dan ook om dit advies op te volgen. Tot op heden is het dragen van een mondkapje geen verplichting, maar wij verwachten hierin wel een verandering. Wij willen naast dit advies ook een dringend beroep op u doen om het protocol nogmaals goed door te nemen.”

De VBR onthoudt zich van advies en laat de keuze aan de instructeur zelf. “Verplicht stellen is vooralsnog niet aan de brancheverenigingen: wij conformeren ons nog steeds aan de richtlijnen van het RIVM.”

Zowel de FAM als de Bovag raden ‘met klem’ aan mondkapjes in te zetten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Thu, 01 Oct 2020 14:15:21 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply