Rijles in België vanaf 11 mei weer toegestaan

In België gaan de rijscholen, opleidings- en examencentra gefaseerd herstarten. Vanaf 11 mei zijn alle lessen en nascholing weer toegestaan, vanaf 18 mei worden weer examens afgenomen. Een mondkapje wordt verplicht tijdens de rijles. 
Rijles is van een maatschappelijk belang, valt te lezen in een verklaring van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters. Dat is de reden voor België om snel op te starten met lessen en examens. “Voor heel wat mensen is het behalen of behouden van een rijbewijs essentieel. Zo zijn bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs verplicht om tijdig nascholingen te volgen, zo niet vervalt hun rijbewijs. Voor jongeren kan het rijbewijs een noodzakelijke schakel zijn voor hun toetreding tot de arbeidsmarkt”, aldus Peeters.

Opstarten vanaf 11 mei

Rijscholen mogen opstarten vanaf 11 mei en kunnen dus opnieuw alle rijlessen geven, rijgeschiktheidsonderzoeken uitvoeren, nascholingscursussen en terugkommomenten organiseren. De geldigheid van volgende zaken wordt verlengd tot 31 december 2020 wanneer die vervallen tussen 16 maart en 30 december: het resultaat van het theorie-examen, de geldigheid van de gevolgde lessen bij een erkende rijschool en de geldigheid van een geslaagd examen op privéterrein.

Rijexamencentra

Vanaf 18 mei worden er ook weer theorie- en praktijkexamens afgenomen. De praktijkexamens zijn op dat moment beperkt tot A en AM, C en D. Vanaf 25 mei starten de praktijkexamens B, BE en G (landbouwvoertuigen) opnieuw op.

Code 95 wordt verlengd tot 30 september conform de regeling van de federale overheid. Wanneer de code 95 op het rijbewijs vervalt tussen 16 maart en 30 september, dan blijft de code op het rijbewijs geldig tot 30 september. De nascholingen vakbekwaamheid (code 95) mogen vanaf 11 mei weer van start.

Veiligheidsmaatregelen

Om deze heropstart zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn er afspraken gemaakt op het gebied van veiligheid en hygiëne. Die afspraken gaan verder dan de generieke maatregelen rond social distancing. Minister Peeters: “De opstart moet in alle veiligheid kunnen verlopen en daar zullen de nodige maatregelen voor genomen worden. Daarnaast vragen we aan iedereen om zijn of haar verantwoordelijkheid op te nemen. Voor alle deelnemers geldt zowel bij rijscholen, opleidingsinstellingen als examencentra de logische gezondheidsbasisregel: voelt u zich ziek, kom dan zeker niet uit uw kot en maak een nieuwe afspraak.”

Dit zijn de maatregelen:

  • Handen ontsmetten is verplicht;
  • Alle voertuigen en didactische materialen worden na elke sessie ontsmet;
  • Mondmaskers zijn verplicht bij rijlessen, opleidingen code 95, rijexamens en het terugkommoment (de cursist moet zelf een mondmasker meebrengen wanneer dat niet het geval is, zal de opleiding of het examen niet doorgaan);
  • Materiaal of veiligheidskledij (balpennen, helm, veiligheids-handschoenen, oortjes, etc) moet voorzien worden door de kandidaat;
  • Er kan alleen elektronisch of via overschrijving worden betaald;
  • Wie een examen aflegt met een eigen voertuig moet ervoor zorgen dat het in een hygiënische staat bevindt.

21.000 examens inhalen

Jaarlijks worden er een 205.000 theorie- en 145.000 praktijkexamens afgelegd in de examencentra in Vlaanderen. Door de coronanoodmaatregelen was dit niet meer mogelijk sinds 16 maart en werden er ook geen lessen meer gegeven in de opleidingscentra. Dit betekent dat er voor de maanden maart en april een inhaalbeweging moet gemaakt worden van ruim 21.000 examens.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Fri, 01 May 2020 14:26:07 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply