Rijschool sluiten? Beslissing is aan ondernemer

By 17 maart 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Blijf ik rijles geven of niet? Vanuit de overheid is er geen officiële richtlijn over het wel of niet sluiten van de rijschool. Brancheverenigingen ontvangen veel telefoontjes: gaan we dicht of niet? Vooralsnog is die beslissing aan de ondernemer zelf.

Gister maakte het CBR bekend dat alle examens vanwege het coronavirus in ieder geval tot en met 31 maart niet meer doorgaan. Het stopzetten van examens gebeurt ook in onze buurlanden en in België kwam dit weekend vanuit de overheid een officieel advies: alle rijscholen moeten dicht tot en met 3 april.

Een richtlijn vanuit de overheid over het sluiten van de rijschool is er in Nederland vooralsnog niet, op het advies om anderhalve meter afstand te houden na. Veel rijscholen worstelen met de vraag: sluiten of blijven lesgeven? De brancheverenigingen spreken zich (nog) niet uit over stoppen. De beslissing is aan de ondernemer zelf.

‘Stoppen is noodzaak’

Jos Post van de LBKR heeft zijn rijschool gesloten en de lessen afgezegd. “Ik denk dat het nu een noodzaak is.” Dat zegt Post op persoonlijke titel, vanuit de LBKR wordt er geen raad gegeven over wat te doen.

Post zit in een appgroep met instructeurs uit de regio Zwolle. “Ik zie dat veel instructeurs uit deze groep nu een pauze inlassen. Ik denk dat er dertig zijn gestopt zijn, allemaal op vrijwillige basis. Mij lijkt dit het verstandigst. We kunnen die geadviseerde anderhalve meter afstand in de auto niet houden.”

Zonder steunmaatregelen vanuit de overheid verwacht Post dat de sector het erg zwaar krijgt. “Zeker als het leven langer dan de komende twee weken stilligt. Ja, dan zullen er wel rijscholen omvallen, maar met een normaal pakket maatregelen kan een groot deel wel overleven.”

Wederzijdse instemming

Bovag Rijscholen geeft aan dat de uiteindelijke beslissing aan de eigenaar of directie van het bedrijf is. Op de website van deze branchevereniging is al veel informatie te vinden, ook is er een telefonisch coronaloket in samenwerking met de Kvk (0800-2117).

Wel heeft Bovag een aantal randvoorwaarden opgesteld. Voor rijscholen geldt dat er les kan en mag worden gegeven met wederzijdse instemming. Zowel instructeur als de klanten hebben in deze bijzondere situatie de mogelijkheid om de lessen af te zeggen. Ook kan er alleen worden gelest als zowel de instructeur als de kandidaat geen gezondheidsklachten heeft. Als er gelest wordt, dienen de raakvlakken (stuur, deurgrepen, enz) voor en na de les steeds te worden ontsmet. En: houdt in de auto zoveel mogelijk fysieke afstand van elkaar. Bovag laat weten dat theorielessen wel tijdelijk opgeschort moeten worden.

‘Overheid moet met richtlijn komen’

“Omdat het CBR nu geen examens afneemt, is de noodzaak om te lessen grotendeels weg. Veel kandidaten bellen zelf af”, zegt Ruud Rutten van de FAM. Zijn rijschool zou vorige week een open dag hebben, die werd gecancelled. Op de rijschool wordt ook onderwijs rondom Code 95 gegeven, die lessen vallen onder onderwijs en zijn sowieso afgelast.

Ook de FAM laat weten dat de beslissing om te deuren de komende twee weken te sluiten of om les te blijven geven aan de ondernemers zelf is. Rutten: “Het is een persoonlijke afweging. Het zou goed zijn als er vanuit de overheid een advies komt.” Rutten vertelt dat er onder rijscholen veel verdeeldheid is. “Ik zie gelukkig wel dat er begrip is voor elkaars situatie en dat er geen verwijten zijn.”

Op zijn rijschool wordt er nu alleen nog lesgegeven aan kandidaten die in april op moeten voor het examen. Wel is een aantal regels verscherpt: de hygiëne wordt extra in acht genomen en er zitten nooit meer dan twee mensen tegelijk in de auto.

Randvoorwaarden

De VRB heeft nu nog geen standpunt ingenomen in het vraagstuk of de rijscholen gesloten moeten worden of niet. Dat vertelt voorzitter Jos van Zuylen. Hij is zelf verkouden en werkt vanuit huis. “Het is een heel lastig vraagstuk en de meningen zijn tweeledig. Ik hoor vooral de eenmanszaken zeggen dat ze stoppen, de grotere rijscholen gaan vaker onder bepaalde randvoorwaarden door.” Van Zuylen hoopt net als zijn collega Rutten dat er vanuit de overheid meer duidelijkheid komt. “Het is nu een persoonlijke afweging van een ondernemer.”

Op de rijschool van Van Zuylen wordt momenteel nog lesgegeven. “Onder voorwaarden dus. Wie gezondheidsklachten heeft, vragen we om te annuleren. Ook bouwen we voldoende tijd in tussen de lessen om niet met meerdere leerlingen tegelijk te zitten en om tijd te hebben om de lesauto schoon te maken. En wie niet wil lessen, mag kosteloos annuleren.”

Continu overleg

Alle brancheverenigingen zeggen in continu overleg te zijn met de achterban en met elkaar. Van Zuylen van de VRB: “We moeten de situatie van uur tot uur bekijken. En als er meer maatregelen nodig zijn, dan moeten we die nemen.”

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Mon, 16 Mar 2020 11:15:19 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply