Snelweglopers zijn meestal op weg naar een tankstation

By 18 juni 2019 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Het aantal snelweglopers in Nederland is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. In 2018 zijn er bijna 3200 meldingen gedaan van personen op de snelweg, in 2014 waren dat er ongeveer 1400. De meest voorkomende reden waarom mensen over de vluchtstrook lopen, is omdat ze onderweg zijn gestrand met een lege tank.

Dat het aantal meldingen van wandelaars, fietsers of scootmobielen langs de snelweg is toegenomen, betekent niet per se dat er daadwerkelijk meer snelweglopers zijn. Meldingen worden nu beter geregistreerd en via social media en de infolijn wordt Rijkswaterstaat makkelijker gevonden. De cijfers worden sinds 2014 bijgehouden door Rijkswaterstaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen Wiebenga van Infrastructuur en Waterstaat geeft deze week opheldering over die cijfers in een brief aan de Tweede Kamer, dat doet ze naar aanleiding van berichten in de Telegraaf over ‘bloedstollende momenten’ op de snelweg.

Het aantal ongevallen met snelweglopers is niet toegenomen. De cijfers daarover worden bijgehouden in de BRON-database, waarin ook politiegegevens worden gebruikt. In 2014, 2015, 2016 en 2017 hebben snelweglopers tot respectievelijk twintig, acht, zeven en vijftien ongevallen geleid, valt in de brief van de minister te lezen. Voor 2018 komen de cijfers halverwege juli beschikbaar.

Belangrijkste redenen van snelweglopers

Rijkswaterstaat registreert de meldingen en niet de reden waarom mensen langs de weg lopen. Uit een inventarisatie van observaties van de weginspecteurs komen wel vaak dezelfde redenen naar voren. Bovenaan het lijstje staan mensen die zonder brandstof staan en die op weg zijn naar een tankstation. Weginspecteurs vinden regelmatig voetgangers of fietsers die via hun navigatiesysteem op de snelweg terecht zijn gekomen. Verwarde mensen of personen onder invloed van alcohol worden eveneens regelmatig aangetroffen. Ook parkeren op de vluchtstrook om een naast de snelweg gelegen supermarkt te bezoeken, zorgt voor meldingen over snelweglopers.

Wanneer een melding binnenkomt of de wegverkeersleiders op de camera’s in de verkeerscentrale zien dat iemand op de snelweg loopt, stuurt Rijkswaterstaat een weginspecteur om de veiligheid te checken. Ook wordt de politie ingeschakeld. Andere weggebruikers worden gewaarschuwd door borden en social media. De snelweglopers worden lang niet altijd gevonden; het kan om een valse melding gaan of de persoon heeft de weg alweer verlaten.

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Mon, 17 Jun 2019 12:57:13 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply