Wetsvoorstel: testen met autonoom rijden zonder chauffeur

By 3 december 2017 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Autonome voertuigen testen op de openbare weg, zonder begeleidende bestuurder. Dat moet binnen niet al te lange tijd mogelijk zijn. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een wetsvoorstel met die strekking naar de Tweede Kamer gestuurd.

Sinds 2015 is het in Nederland mogelijk om zelfrijdende auto’s te testen op de openbare weg, maar hier moet nu nog altijd een bestuurder in het voertuig aanwezig zijn. De nieuwe wet maakt ook het testen met een bestuurder op afstand mogelijk.

Experimenten noodzakelijk

“Geautomatiseerde systemen zullen steeds meer taken van de bestuurder overnemen”, schrijft minister Van Nieuwenhuizen. “Deze ontwikkeling zal moeten worden bekeken in relatie tot de veiligheid van de inzittenden van het motorrijtuig maar ook in relatie tot de overige verkeersdeelnemers. Om hier inzicht in te krijgen zijn deze experimenten met geautomatiseerde systemen in motorrijtuigen noodzakelijk.

Door experimenten mogelijk te maken kunnen fabrikanten onderzoeken hoe hun systemen werken op de weg, ook in relatie tot andere weggebruikers. Dit kan pas plaats vinden nadat er al voldoende geëxperimenteerd is in een afgesloten omgeving. Aan de hand van resultaten kan de minister besluiten de regelgeving aan te passen om deze systemen permanent toe te laten.

Verkeersveiligheid

De aanleiding voor het wetsvoorstel is tweeledig. Alle Europese landen hebben met elkaar afgesproken dat vanaf 2019 zelfrijdende auto’s de weg op kunnen. En met de wet wil de overheid goed voorbereid zijn op de toekomst, zowel wat wetgeving betreft als voor het introduceren en combineren van nieuwe vormen van vervoer in de samenleving. Zelfrijdend vervoer biedt veel kansen, ziet het ministerie. Bijvoorbeeld op het gebied van verkeersveiligheid, maar ook op gebied van verkeersdoorstroming, logistiek en dataverzameling.

Autonoom vervoer heeft de volledige aandacht van het nieuwe kabinet. In het onlangs gepresenteerde regeerakkoord lieten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie weten bij ontwerp, aanleg en onderhoud van infrastructuur rekening te houden met dit soort voertuigen.

Lees ook: 

Bron: Verkeerspro
Auteur: Nadine Kieboom
Publicatie datum: Fri, 01 Dec 2017 11:14:52 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Leave a Reply