Zomerinterview: Safeles geeft rijles in een andere taal 

By 1 augustus 2020 Nieuws, VerkeersPro No Comments

Suleyman Koyuncu is eigenaar van Safeles. Deze Amsterdamse rijschool geeft voornamelijk in het Engels les aan expats, zoals Indiërs die in Nederland in de IT werken. Zo’n driekwart van zijn leerlingen komt niet uit Nederland. 
Wat voor rijlessen geeft Safeles? We hebben in totaal elf auto’s, dat zijn veel Golfjes en Corsa’s. Op dit moment geven we alleen les voor de B, dat willen we binnenkort uitbreiden met de motor. We rijden ook veel met een automaat, binnen onze doelgroep zien we de vraag daarnaar ieder jaar toenemen. Naast rijles voor het praktijkexamen, geven we ook opfriscursussen. Van sommige expats is het rijbewijs ook hier geldig. Maar je kunt je voorstellen dat rijden in Nederland, en zeker in Amsterdam met alle fietsers en voetgangers, anders is dan in het buitenland.

Hoe lang doe je dit werk al? De rijschool bestaat nu zeven jaar. In die tijd zijn we aardig gegroeid, ik ben zelf altijd les blijven geven. Gaandeweg is die specialisatie in Engelstalige rijlessen ontstaan. Waar in het begin misschien een kwart van de leerlingen in het Engels les kreeg, is dat nu zo’n 70 tot 80 procent. Dat zijn vaak expats, zoals Indiërs in de IT, maar in Amsterdam kom je van alles tegen. Onze basis ligt in Amsterdam, maar we rijden ook in Amstelveen en Zaandam.

70 tot 80 procent van de leerlingen krijgt les in een andere taal

Heb je altijd al instructeur willen worden? Ik heb een financiële achtergrond, vroeger hielp ik naast mijn baan mensen als een soort budgetcoach met hun papierwerk. Als instructeur heb je heel dankbaar werk, je helpt mensen een rijbewijs te halen. Ik doe dit werk echt met een glimlach. Ik zit zeker wel veertig uur per week in de auto, vaak meer. Het team waarmee ik werk is erg goed, en zeker ook de mensen op kantoor. Zonder de medewerkers ben ik nergens.

Verzorgt Safeles ook theorielessen? Er zijn veel theorie-aanbieders en er wordt heel sterk op prijs geconcurreerd. Dat is een lastig speelveld als je zoals wij kwaliteit wilt leveren. We verzorgen wel theoriecursussen, om onze leerlingen een complete rijopleiding te kunnen bieden.

Waarom kiezen leerlingen voor deze rijschool? Vanwege het onderwijs in een andere taal, maar ook omdat we met een unieke methode werken. Ondanks de grote aantal leerlingen geven wij al onze leerlingen de nodige aandacht om een rijopleiding op maat aan te bieden. Ik moet ook zeggen dat wij de beste assistente van Nederland hebben. Ze ondersteund ons en alle leerlingen vijf dagen per week op een zeer professionele manier. Zo kunnen wij ons in de auto volledig richten op de rijles.

Welke positie heeft de rijschool in de markt qua lesprijs? We geven dus veel les in het Engels, dat is een specialisatie, onze rijinstructeurs vind je niet zomaar. Momenteel zoeken we ook nog naar een instructeur om uit te kunnen breiden. We zijn dus niet de goedkoopste rijschool, maar we zitten ook niet in de hoogste klasse.

Heeft het coronavirus veel invloed op de werkzaamheden? Het is opvallend drukker sinds de maatregelen zijn versoepeld en we weer mogen lessen. Het aantal nieuwe aanmeldingen per dag is echt verdubbeld en ik verwacht dat die drukte nog wel even aanhoudt. Van nieuwe leerlingen hoor ik bijvoorbeeld dat ze niet met het OV willen reizen, dat argument blijft voorlopig nog wel. Daarbij komt dat de examens bij het CBR wel flink zijn opgeschoven. Normaal gezien kan je met een intensieve rijopleiding na een maand of drie op examen, daar moet je nu wel veel langer op wachten.

Het aantal nieuwe aanmeldingen per dag is echt verdubbeld

Denk je dat de rijschoolbranche moet professionaliseren? Zeker, ik ben lid van de VRB en ik volg de ontwikkelingen met betrekking tot de Alliantie Samen Sterk. Ik denk dat op het gebied van de instroom van nieuwe instructeurs op de markt veel winst te behalen is. Je moet als nieuweling zowel instructeur als ondernemer zijn, die laatste eigenschap ontbreekt nog wel eens. Niet voor niets houden veel mensen het na een jaar of twee weer voor gezien. Het moet passen bij je karakter, je moet vakbekwaam zijn en je moet goed bedenken hoe je je onderneming inricht en wat je voor je lessen moet rekenen om een gezond bedrijf op te bouwen.

Je bent ook duo-raadslid geweest in Amsterdam. Kan je iets over je werk daar vertellen? Tot afgelopen februari heb als lid van verschillende raadscommissie mij ingezet voor een beter Amsterdam. Vanuit mijn kennis en ervaring als rijinstructeur en ondernemer heb ik mij onder andere hard gemaakt voor veiligere kruispunten. Zo zijn veel verkeersonveilige situaties in het verkeer verholpen nadat ik hierover in gesprek ben gegaan met de verantwoordelijken. Hier ben ik best trots op.

Is er een leerling die je altijd is bijgebleven? Ja, een leerling had vrijwel identieke gezichtsuitdrukkingen en mimieken als een andere leerling die twee weken daarvoor haar rijbewijs had gehaald. Na een paar lesjes vroeg ik of ze elkaar kenden. En wat bleek? Hij was haar ex.

Zit er deze zomer nog een vakantie in voor je? Helaas moet ik dit jaar overslaan. Mijn vrouw gaat een dezer dagen bevallen. Daarnaast is het veel te druk momenteel op de zaak en heeft een vakantie in de coronaperiode niet zoveel zin.

RijschoolPro plaatst deze zomer een serie interviews met bijzondere en specialistische vakmensen. Andere gasten zijn onder meer Patricia Nijman (faalangstspecialist en bekend van TV), Milan Ezendam (met 18 jaar de jongste instructeur van het land) en Bert van Osch (die lesgeeft aan lichamelijk gehandicapte leerlingen). 

Je kunt alle zomerinterviews hier vinden.

Bron: Verkeerspro
Auteur: Rieneke Kok
Publicatie datum: Tue, 28 Jul 2020 07:12:41 +0000

Waar geeft NXXT autorijschool A van Putten rijles

Autorijlessen Benschop, Autorijlessen Bilthoven, Autorijlessen Bodegraven, Autorijlessen Breukelen, Autorijlessen Bunnik, Autorijlessen De Bilt, Autorijlessen Driebruggen, Autorijlessen Gouda, Autorijlessen Haarzuilens, Autorijlessen Haastrecht, Autorijlessen Houten,Autorijlessen IJsselstein, Autorijlessen Kockengen, Autorijlessen Leidsche Rijn, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Maarssen, Autorijlessen Montfoort, Autorijlessen Moordrecht, Autorijlessen Nieuwegein, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Reeuwijk, Autorijlessen Linschoten, Autorijlessen Stolwijk, Autorijlessen Utrecht, Autorijlessen Vianen, Autorijlessen Vleuten, Autorijlessen Vreeswijk, Autorijlessen Waddinxveen, Autorijlessen Woerden, Autorijlessen Zeist, Autorijlessen Zuilen.

Autorijlessen Utrecht
Stacaravan kopen Utrecht
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten
Nagelstudio Utrecht
Online Marketingbureau Utrecht
Rijschool Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Hovenier Utrecht

Leave a Reply